Veliler yüksek servis ücretlerine isyan etti
Okul aile birlikleri velilerden para kazanma derdine düştü. Kayıt parası ile başlayıp, kantine kadar uzanan para taleplerinin ardından, servis ücretlerinden pay istemeye kadar istekler uzandı.
Okul servisleriyle bir kez daha gündeme gelen okul aile birlikleri tepki çekmeye başladı. Daha önce 'kayıt parası' adı altında zorla bağış toplayan okul aile birlikleri, kantin gelirlerinin yanına, servis ücretlerini de ekledi. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özsoy'un TAKVİM'e yaptığı, "Okul aile birlikleri taşımacılardan yüksek miktarda bağış istiyor. Bu bağışlarda veliye yüksek servis ücreti olarak dönüyor" şeklindeki açıklaması, tartışmaları alevlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliği çerçevesinde hareket etmesi gereken okul aile birlikleri, servis ve kantin kiralama yetkilerine 'zorla bağışı' da ekleyince rant büyüyor.
VELİLER İSYAN EDİYOR
Oysa ilgili yönetmeliğin 15. Maddesi gereği 'zorla bağış' alması yasak olan okul aile birlikleri, bu kuralı hiçe sayıyor. Servislerden alınan pay, velilerin cebinden daha çok para çıkmasını sağlıyor. Normalde 140 lira olması gereken en kısa mesafe servis ücreti, böylece 260 liraya kadar çıkıyor. Bu duruma isyan eden veliler, "Bizim haklarımızı koruyup gözetmesi için kurulan okul aile birlikleri, velinin cüzdanına göz dikiyor. Bu durum denetlenmeli ve bu fahiş zamlar önlenmelidir" dedi. Okul aile birlikleri bağış gelirlerinin dışında okuldaki kantinleri de işletebiliyorlar.
Daha evvel Milli Eğitim Vakfı'na ait bu kantinler artık birliklere devredildi. Okul aile birliği kantin gelirinin yüzde 80'ini alma yetkisine de sahip.
ŞİKAYET YAĞIYOR
Öte yandan servislerle ilgili TAKVİM'in duyurduğu telefon numarasına şikayet yağıyor. İstanbul Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İSTESOB) gelen şikayetleri tek tek değerlendirerek gerekli yaptırımları uygulayacak. Bu hatta gelen şikayetleri yarından itibaren duyuracağız. İşte şikayet telefonu: 0212 660 60 20
SERVİS ŞOFÖRÜ ÖRNEK OLACAK
Emniyet, okul servisi sürücülerinden elbiselerinin temiz ve ütülü olmasını, tespih, zincir sallamamasını, konuşma ve davranışlarıyla öğrencilere iyi örnek olmasını istedi. Eğitim kapsamında, servis sürücülerinden her gün sakal tıraşı olmaları ve kişisel bakımlarına dikkat etmeleri istendi. Görev süresi boyunca firmaların belirlediği kıyafetleri giymeleri gereken sürücülerin elbiseleri temiz ve ütülü olacak. Sürücüler, görev alanlarında araç içinde veya dışında kesinlikle sigara içmeyecek, tespih ve zincir gibi nesneler kullanmayacak.