BIST 9.694
DOLAR 34,66
EURO 36,59
ALTIN 2.953,70
MEMUR

Vergi müfettiş performans yönetmeliği değişti!

Vergi müfettiş ve müfettiş yardımcılarının performans yönetmeliği değişti. Peki yönetmelikte neler değişti? Ayrıntılar haberimizde...

Maliye Bakanlığı, Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla performans değerlendirme sistemi oluşturdu. İşte ayrıntılar... 

Yapılan değişiklik sırasında fiili çalışma süresinden ne anlaşılması gerektiği tekrar belirlendi. analık izni ve sağlık kurulu raporları gereğince alınan raporlar da kapsam dışına çıkarıldı.

Memurlar.net'in haberine göre çalışmaların gruplandırılması başlıklı 22. maddede yapılan düzenlemeyle " Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanımına ilişkin incelemeler için 1 puan alınır. Bu kapsamda mükellefin birden fazla hesap döneminin incelenmesi durumunda her bir ilave dönem için 0,25 puan eklenir. Ancak ilave alınacak puan, 0,50 puanı geçemez." hükmü getirildi.

Yönetmeliğin karşılaştırılmalı madde analizine aşağıda yer verilmiştir.

ESKİ HÜKÜM YENİ HÜKÜM
Tanımlar

MADDE 4 -

e) Fiilen çalışma süresi: Kurulda, Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarında, ücretsiz izin ve yurtdışı lisansüstü eğitimde geçen süreler hariç, geçirilen süreyi,
Tanımlar

MADDE 4 -

f) Fiilen çalışma süresi: Kurulda, Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarında, aylıksız izin, analık izni, resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler ve yurtdışı lisansüstü eğitiminde geçen süreler hariç, geçirilen süreyi,
Temel eğitim seminer notunun değerlendirilmesi
Madde 9 -
(1) Sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, Vergi Müfettiş Yardımcılarının temel eğitim seminer notunun %15'i EK:3'de, %35'i EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır.
Temel hazırlık eğitimi seminer notunun değerlendirilmesi

MADDE 9 - (1) Sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, Vergi Müfettiş Yardımcılarının temel hazırlık eğitimi seminer notunun %20'si Ek-2C'de, %35'i Ek-3'te yer alan formlarda belirtildiği şekilde kullanılır.

Hizmet içi eğitim sınav notlarının değerlendirilmesi
Madde 10 -...
(2)Hizmet içi eğitim sınav notunun %10'u EK:3'de, %25'i EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır.
Hizmet içi eğitim sınav notlarının değerlendirilmesi

MADDE 10 - ...

(2) Hizmet içi eğitim sınav notunun %15'i Ek-2C'de, %25'i Ek-3'te yer alan formlarda belirtildiği şekilde kullanılır.

Refakat değerlendirme notlarının değerlendirilmesi
Madde 11 - ...
(2) Refakat değerlendirme notunun %10'u EK:3 ve EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır.
Refakat değerlendirme notlarının değerlendirilmesi

MADDE 12 - ...

(3) Refakat değerlendirme notunun %10'u Ek-2'de, % 15'i Ek-3'te yer alan formlarda belirtildiği şekilde kullanılır.

Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması

Madde 13 - (1) Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, EK:3'de yer alan form kullanılır.

(2) 9, 10, 11 ve 12 nci maddelerde yer alan oranlara göre, (...) temel eğitim seminer notu, hizmet içi eğitim sınav notu, refakat değerlendirme notu ve yetki sınav notunun dikkate alınması suretiyle hesaplanan not, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.

(3) Sınavlardaki başarı derecesini gösteren notun %50'si, yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere, EK:2'de yer alan forma aktarılır.

(4) 9, 10 ve 11 inci maddelerde yer alan eğitimlerden ve refakat değerlendirmesinden alınan notlar ile eğitimlere eğitici olarak katılanların eğitim sonunda ayrıca düzenlemek suretiyle her bir Vergi Müfettiş Yardımcısı hakkındaki değerlendirmesini içeren ve 100 tam puan üzerinden verilen puanların %15'i ve Başkanlığın değerlendirmesini içeren ve 100 tam puan üzerinden ayrı ayrı verilen puanların %5'inin dikkate alınması suretiyle hesaplanan ve Vergi Müfettiş Yardımcısının birinci yılına ilişkin başarı derecesini ölçen not, EK:7'de yer alan forma aktarılır

Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması

MADDE 14 - (1) Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, Ek-2C'de yer alan form kullanılır.

(2) 9, 10 ve 13 üncü maddelerde yer alan oranlara göre, temel hazırlık eğitimi seminer notu, hizmet içi eğitim sınav notu ve yetki sınav notunun dikkate alınması suretiyle hesaplanan not, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.

(3) Sınavlardaki başarı derecesini gösteren notun %40'ı yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere, Ek-2'de yer alan forma aktarılır.

Vergi Müfettişlerinin sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması
Madde 14 - (1) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları yeterlik sınav notu, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.

(2) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları notun; yeterlik sınav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yıllarında%10'u, 8 ila 12 nci takvim yıllarında %5'i, yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere EK:1'de yer alan forma aktarılır.

Vergi Müfettişlerinin sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması

MADDE 16 - (1) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları yeterlik sınav notu, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.

(2) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları notun %5'i, yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere Ek-1'de yer alan forma aktarılır.

-YENİ HÜKÜM Eğiticilerin değerlendirmesi

MADDE 11 - (1) Temel hazırlık eğitimi ve hizmet içi eğitimlere eğitici olarak katılanların, eğitim sonunda her bir Vergi Müfettiş Yardımcısı hakkındaki değerlendirmesini içeren ve 100 tam puan üzerinden verilen puanların %10'u Ek-3'te yer alan forma aktarılır.

-YENİ HÜKÜM Başkanın değerlendirmesi

MADDE 17 - (1) Başkan, Vergi Müfettiş Yardımcılarının birinci yılına ilişkin performans değerlendirmesini yaparken aşağıda belirtilen kriterleri dikkate alır:

a) Temel hazırlık eğitimi genel başarı durumu.

b) Hizmet içi eğitim genel başarı durumu.

c) Refakat değerlendirmeleri.

ç) Devlet Memurları Kanununda düzenlenen disiplin hükümlerine riayet etme.

d) Vergi Müfettişleri mesleki etik davranış ilke ve kurallarına uyma.

(2) Birinci fıkradaki kriterlerin tamamı göz önünde bulundurularak 100 tam puan üzerinden performans değerlendirmesi yapılır. Hesaplanan notun %5'i, Vergi Müfettiş Yardımcıları için yapılacak birinci yıl performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere Ek-3'te yer alan forma aktarılır.

(3) Grup Başkanı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişlerinin Ek-1'de yer alan Grup Başkanı değerlendirmesi Başkan tarafından yapılır.

Grup Başkanlarının değerlendirme kriterleri
Madde 16 - (1) Grup Başkanları; Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları hakkında performans değerlendirmesi yaparken aşağıda yazılı kriterleri dikkate alırlar:
a) Verilen görevleri zamanında tamamlama.
b) Verilen görevleri organize etme ve sonuçlarını takip edebilme.
c) Çalışmalarını, belirlenmiş biçimler dahilinde ve yazım kuralları çerçevesinde, açık ve net şekilde yazılı olarak ifade edebilme.
ç) Sözlü iletişim kurma becerisi.
d) Ekip çalışmasına yatkınlığı
(2) Grup Başkanları; Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları hakkında performans değerlendirmesi yaparken aşağıda yazılı kriterleri dikkate alırlar:

a) Verilen görevleri zamanında tamamlama.

b) Verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında mesleki standartlara uyma.

c) Verilen görevleri organize etme ve sonuçlarını takip edebilme.

ç) Çalışmalarını, belirlenmiş biçimler dahilinde ve yazım kuralları çerçevesinde, açık ve net şekilde yazılı olarak ifade edebilme.

d) Vergi Müfettişleri mesleki etik davranış ilke ve kurallarına uyma.

e) Ekip çalışmasına yatkınlığı.

Rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi raporların değerlendirilmesi
Madde 18 - (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca düzenlenen ve rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi olan raporlar, bu komisyonlarca aşağıda yazılı kriterlere göre değerlendirilir:
a) Raporun konusuna ilişkin mevzuatın kapsamlı ve doğru bir şekilde işlenmesi.
b) Raporun iktisadi, teknik ve hukuki icaplara uygunluğu.
c) Konunun anlatım bütünlüğü.
ç) Raporda işlenen konunun özgünlüğü.
d) Rapor dilinin sade, ifadelerin açık ve net olması.
e) Raporun niteliği ile rapora harcanan mesai.
f) Raporun yazım ve imla kurallarına uygunluğu.
(2) Rapor değerlendirme komisyonları, birinci fıkrada belirlenen kriterlere göre 100 tam puan üzerinden, her bir iş için yazılan raporları değerlendirir.
(3) Rapor değerlendirme komisyonları, bir ay içerisinde yaptıkları değerlendirmeleri, takip eden ayın 15 inci günü mesai saati bitimine kadar cetveller halinde Grup Başkanlığına gönderirler. Grup Başkanlığı, rapor değerlendirme komisyonlarından gelen değerlendirmeleri, EK:5A'da yer alan forma aktarır. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla işin bitirilmesi halinde her iş itibarıyla verilen puanların aritmetik ortalaması, rapor değerlendirme komisyonlarınca verilen performans puanını oluşturur.
(4) Yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarında, yardımcılık dönemlerinin sonuna kadar bitirdikleri her iş itibarıyla, rapor değerlendirme komisyonları tarafından verilen puanların aritmetik ortalaması, rapor değerlendirme komisyonlarınca verilen performans puanını oluşturur.
Rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi raporların değerlendirilmesi

MADDE 20 - (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca düzenlenen ve rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi olan raporların ikinci fıkrada belirtilen kriterlere uygunluğu performans değerlendirmesinde kullanılır.

(2) Rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi olan raporlar, bu komisyonlarca aşağıda yazılı kriterlere göre değerlendirilir:

a) Raporun konusuna ilişkin mevzuatın kapsamlı ve doğru bir şekilde işlenmesi.

b) Raporun iktisadi, teknik ve hukuki icaplara uygunluğu.

c) Konunun anlatım bütünlüğü.

ç) Raporda işlenen konunun özgünlüğü.

d) Rapor dilinin sade, ifadelerin açık ve net olması.

e) Raporun niteliği ile rapora harcanan mesai.

f) Raporun yazım ve imla kurallarına uygunluğu.

g) Raporun yapılan değerlendirme sonucunda kaç kez düzeltmeye konu olduğu.

(3) Rapor değerlendirme komisyonları, ikinci fıkrada belirlenen kriterlere göre 100 tam puan üzerinden yazılan raporları değerlendirir. Rapor değerlendirme komisyonlarının yaptıkları değerlendirmeler Ek-1A ve Ek-2A'da yer alan forma aktarılır.

(4) Üçüncü fıkrada hesaplanan notun %5'i, Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları için yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere Ek-1 ve Ek-2'de yer alan formlara aktarılır.

Çalışmaların puanlandırılması

Madde 20 - (1) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, İnceleme Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan mükellefler nezdinde yaptıkları vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme başına 20, sınırlı inceleme başına 10 puan alırlar. Bu kapsamda, yıllık ortalama yapılan tam ve sınırlı vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayı aşan her tam inceleme başına ilave 10, sınırlı inceleme başına ilave 5 puan alırlar. İlave puanın alınabilmesi, ilgili yılın sona ermesine ve o yıla ilişkin hesaplamaların yapılmış olmasına bağlıdır.

(2) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, İnceleme Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde tanımlanan mükellefler nezdinde yaptıkları vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme başına 4, sınırlı inceleme başına 2 puan alırlar. Bu kapsamda, yıllık ortalama yapılan tam ve sınırlı vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayı aşan her tam inceleme başına ilave 2, sınırlı inceleme başına ilave 1 puan alırlar. İlave puanın alınabilmesi, ilgili yılın sona ermesine ve o yıla ilişkin hesaplamaların yapılmış olmasına bağlıdır.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen, yıllık ortalama yapılan vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar için öngörülen ilave puan, Vergi Müfettiş Yardımcıları için uygulanmaz.

(4) Başkanlıkça veya dahil olunan Grup Başkanlığınca, Vergi Müfettişleri veya yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarına verilen, ancak rapor değerlendirme komisyonunun değerlendirmesine tabi olmayan raporlara ilişkin işlerde, Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, bitirdikleri teftiş, soruşturma, ön inceleme, ön araştırma, denetim, araştırma, görüş ve öneri ile benzeri işlerden 10'ar puan alırlar. Görevlendirme olmaksızın yazılan görüş ve öneri raporlarında ise ilgili Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısına Başkanlık, işin niteliği, getirilen önerinin idareye katkısı ve sağladığı kazançlar gibi hususları da değerlendirerek, 0 ile 5 puan arasında bir puan verebilir.

(5) Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığından gelen işler ile mahkemeler veya savcılıklarca yapılması istenen işlerin, birinci ila dördüncü fıkralar kapsamına girmemesi halinde, işin bitiminde her iş için 10 puan alınır.

(6) Tarhiyat öncesi uzlaşma komisyonlarında görevlendirilenler, her mükellef başına 0,25 puan alırlar. İhbar ve İnceleme Taleplerini Değerlendirme Komisyonu Üyeleri, karara bağladıkları şikayet ya da ihbar dilekçesi başına 0,02 puan alırlar. Ancak bu fıkra gereğince alınacak puanlar toplamı bir takvim yılı için 100 puanı geçemez.

(7) Yapılan her sınav başına; giriş sınav komisyonunda yer alanlar 10, (...) yetki sınav komisyonunda yer alanlar 5 ve yeterlik sınav komisyonunda yer alanlar 12 puan alırlar.

(8) Uyum eğitimi, temel eğitim ve hizmet içi eğitimler için Başkanlığın görevlendirmesi ile ders verenler, ders saati başına 0,25 puan alırlar.

(9) Konferans, seminer, panel, sempozyum, toplantı gibi çalışmalara, Başkanlığın izni ile konuşmacı veya yönetici olarak katılınması durumunda, her bir görevlendirme için 2 puan alınır.

(10) Başkanlıkça görevlendirilen ancak yukarıda yer alan fıkralarda sayılmayan kanun ve yönetmelik tasarılarının hazırlanması, rapor değerlendirme komisyonu üyeliği gibi çeşitli konularda yapılan görevlendirmeler ile Başkanlık emrindeki her nevi görevlendirmelerde, her ay için 10 puandan fazla olmamak üzere Başkanlıkça puan verilir. Grup Başkanı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişleri hakkında bu madde kapsamındaki performans değerlendirmesi Başkan, Grup Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişleri hakkında bu madde kapsamındaki performans değerlendirmesi ise Grup Başkanı tarafından yapılır. Bu fıkra gereğince verilecek puanlar toplamı, bir takvim yılı için 100 puanı aşamaz.

(11) Bu maddede tanımlı olmayan diğer işler veya çalışmalar, nitelik itibarıyla en uygun işin veya çalışmanın puanlamasına tabi olur.

(12) Bu maddeye göre elde edilecek puanlar, EK:5B'de yer alan form üzerinde gösterilir.

Çalışmaların puanlandırılması

MADDE 22 - (1) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, görevlendirme neticesinde yaptıkları vergi incelemelerinden, nezdinde inceleme yapılan mükellefin net satışları ile aktif büyüklüğünün aritmetik ortalamasının ve öz sermaye büyüklüklerinin, Ek-4'te yer alan sınırlara isabet eden puanları, incelemenin tam ve sınırlı olma durumuna göre alırlar.

(2) Birinci fıkraya göre yapılan görevlendirmelerin ekip halinde yapılması durumunda, her bir ekip üyesi yapılan bütün işlerden Ek-4'te yer alan sınırlara isabet eden puanı alır.

(3) Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanımına ilişkin incelemeler için 1 puan alınır. Bu kapsamda mükellefin birden fazla hesap döneminin incelenmesi durumunda her bir ilave dönem için 0,25 puan eklenir. Ancak ilave alınacak puan, 0,50 puanı geçemez.

(4) Vergi Müfettişleri veya Vergi Müfettiş Yardımcılarına verilen teftiş ve idari soruşturma işlerinin bitirilmesiyle 20 puana kadar performans puanı verilir.

(5) Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığından gelen işler ile mahkemeler veya savcılıklarca yapılması istenen işlerin, bir ila dördüncü fıkralar kapsamına girmemesi halinde, işin bitiminde her iş için 10 puan alınır.

(6) Tamamlanan her bir karşıt tespit görevlendirmesi için 0,25 puan alınır.

(7) Rapor değerlendirme komisyonunun değerlendirmesine tabi olan raporlara ilişkin işlerden, bu maddeye göre performans puanı alınabilmesi, söz konusu raporların Rapor Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilerek puanlanmış olmasına bağlıdır.

(8) Tarhiyat öncesi uzlaşma komisyonlarında görevlendirilenler, her mükellef başına 0,25 puan alırlar. Bu fıkra gereğince verilecek puanlar toplamı, bir takvim yılı için 20 puanı aşamaz.

(9) Yapılan her sınav başına; giriş sınav kurulunda yer alanlar 10, yetki sınav komisyonunda yer alanlar 5, yeterlik sınav kurulunda yer alanlar 15 ve diğer sınav komisyonlarında yer alanlar 4 puan alırlar.Bu sınavların klasik yazılı yöntemle yapılması halinde puanlar iki kat olarak hesaplanır.

(10) Temel hazırlık eğitimi, hizmet içi eğitim ve hizmet içi seminerlerde Başkanlığın görevlendirmesi ile ders verenler, ders saati başına 0,25 puan alırlar.

(11) Konferans, seminer, panel, sempozyum, çalıştay ve toplantı gibi çalışmalara, Başkanlığın izni ile konuşmacı veya yönetici olarak katılınması durumunda, her bir görevlendirme için 2 puan alınır.

(12) Başkanlıkça görevlendirilen ancak yukarıdaki fıkralarda sayılmayan kanun ve yönetmelik tasarılarının hazırlanması, rapor değerlendirme komisyonu üyeliği, ihbar ve inceleme taleplerini değerlendirme komisyonu üyeliği gibi çeşitli konularda yapılan görevlendirmeler ile Başkanlık emrindeki her nevi görevlendirmelerde, her ay için 10 puandan fazla olmamak üzere Başkanlıkça puan verilir. Bu fıkra gereğince verilecek puanlar toplamı, bir takvim yılı için 100 puanı aşamaz.

(13) Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişleri hakkında bu madde kapsamındaki performans değerlendirmesi Başkan tarafından yapılır. Bu fıkra gereğince verilecek puanlar toplamı, bir takvim yılı için 100 puanı aşamaz.

(14) Bu maddede tanımlı olmayan diğer işler veya çalışmalar, nitelik itibarıyla en uygun işin veya çalışmanın puanlamasına tabi olur.

(15) Ek-4'te yer alan sınırlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle yeniden tespit edilir. Bu şekilde hesaplanan tutarların %5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlık, bu şekilde tespit edilen sınırları %300'üne kadar artırmaya veya %50'sine kadar indirmeye yetkilidir.

(16) Bu maddeye göre elde edilecek puanlar, Ek-1B ve Ek-2B'de yer alan form üzerinde gösterilir.

Çalışmaların değerlendirilmesi

Madde 21 - (1) 18 ve 19 uncu maddelere göre verilen performans değerlendirme puanlarının ortalamasının %20'si ile 20 nci maddede belirtilen iş ve çalışmalardan işin veya çalışmanın türüne göre elde edilen puanların toplamı, Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının çalışmalarına ilişkin performans değerlendirme notlarını oluşturur ve EK:5'de yer alan form üzerinde gösterilir.

(2) Çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notunun 100 puanı aşması durumunda, aşan kısım ilgili yılda dikkate alınmaz. Ancak, 100 puandan fazlasının %10'u, bir sonraki yıl çalışmalara ilişkin performans değerlendirmesinde dikkate alınır.

(3) Vergi Müfettiş Yardımcılarında çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notunun 100 puanı aşması durumunda, aşan kısım hiçbir suretle Vergi Müfettişliğine atandıktan sonra yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınmaz.

(4) Vergi Müfettişlerinde çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının; yeterlik sınav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yıllarında %80'i, 8 ila 12 nci takvim yıllarında %85'i, 12 nci takvim yılından sonraki yıllarda ise %90'ı EK:1'de yer alan forma aktarılır.

(5) Vergi Müfettiş Yardımcılarında çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının %40'ı EK:2'de yer alan forma aktarılır.

Çalışmaların ve sınavların değerlendirilmesi

MADDE 23 - (1) Hizmet içi seminer alınan dönemle sınırlı olmak koşuluyla, bu seminer kapsamında sınav yapılması durumunda, yapılan sınavlardan alınan ortalama notun % 10'u, Ek-1'de yer alan forma aktarılır.

(2) Vergi Müfettişlerinin çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının % 80'i, hizmet içi seminer alınan dönemlerde ise % 70'i Ek-1'de yer alan forma aktarılır. 22 nci maddenin onikinci ve onüçüncü fıkraları çerçevesinde görevlendirilenlerden 20 nci ve 21 inci maddeler kapsamında performans puanı bulunmayanlar için bu oran % 85 olarak uygulanır.

(3) Vergi Müfettiş Yardımcılarının çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının % 30'u Ek-2'de yer alan forma aktarılır.

(4) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notunun 100 puanı aşması durumunda, aşan kısım performans değerlendirmesinde dikkate alınmaz.

Akademik çalışmaların değerlendirilmesi
Madde 23 - (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca, görev alanlarına giren konularla ilgili olarak hakemli dergilerde hakem değerlendirmesine tabi tutularak yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların performans değerlendirmesinde dikkate alınabilmesi için yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların birer örneği Başkanlığa gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettişlerine ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına, yazdıkları her makale için 10, kitap için 50 puan verilir.
Akademik çalışmaların değerlendirilmesi

MADDE 25 - (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca, görev alanlarına giren konularla ilgili olarak hakemli dergilerde hakem değerlendirmesine tabi tutularak yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların performans değerlendirmesinde dikkate alınabilmesi için yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların üç örneği Başkanlığa gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettişlerine ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına, yazdıkları her makale için 5, kitap için 50 puan verilir.

(3) Vergi Müfettişleri tarafından bu madde kapsamında lisansüstü eğitim ve doktora programından elde edilen puanlar, programların bitirildiği takvim yılı dahil olmak üzere en fazla on takvim yılında dikkate alınır. Yayımlanan çalışmalar ilebasılmış kitaplar dolayısıyla elde edilen puanlar ise içinde bulunulan takvim yılı dahil olmak üzere en fazla üç takvim yılında dikkate alınır. (3) Vergi Müfettişleri tarafından bu madde kapsamında lisansüstü eğitim ve doktora programından elde edilen puanlar, programların bitirildiği takvim yılı dahil on takvim yılında; basılan kitaplar, basım yılı dahil üç takvim yılında dikkate alınır.Yayımlanan çalışmalar dolayısıyla elde edilen puanlar ise çalışmaların yayımlandığı takvim yılında dikkate alınır.
YENİ HÜKÜM Hakkında disiplin cezası verilenler

MADDE 27 - (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları hakkında verilen uyarma cezası için 5 puan, kınama cezası için 10 puan, aylıktan kesme cezası için 20 puan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası için 30 puan, cezanın verildiği dönem genel performans puanından indirilir.

Performans değerlendirme notlarının açıklanması
Madde 27 - (1) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, takvim yılının bitiminden itibaren üç ay içerisinde açıklar.
(2) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, elektronik ortam üzerinden de açıklayabilir.
Performans değerlendirme notlarının açıklanması

MADDE 30 - (1) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, takvim yılının bitiminden itibaren üç ay içerisinde açıklar.

(2) Vergi Müfettiş Yardımcıları için birinci yılın sonunda yapılan performans değerlendirme sonuçları Başkanlıkça belirlenecek tarihte açıklanır.

(3) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, elektronik ortam üzerinden de açıklayabilir.

DÖRT GEÇİCİ MADDE

Bitirilen işler

GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce tamamlanan işlere ilişkin değerlendirmeler, 33 üncü maddeyle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce yayımlanan çalışmalar dolayısıyla elde edilen puanlar yayımlandığı takvim yılı dahil olmak üzere en fazla üç takvim yılında bu Yönetmelik hükümlerine göre dikkate alınır.

Vergi Müfettiş Yardımcılarının genel performans puanı hesaplanma tarihi

GEÇİCİ MADDE 2 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihinden önce genel performans değerlendirmesinden başarılı olamayarak yeterlik sınavına girmeye hak kazanamayan Vergi Müfettiş Yardımcılarının Ek-2'de yer alan genel performans puanı, yeterlik sınavı tarihine kadar tamamlanan tüm çalışmaları içerecek şekilde tekrar hesaplanır. Hesaplanan bu puan Kurul Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası ile Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen performans puanlarının hesabında kullanılır.

Vergi Başmüfettişi olmaya hak kazananların belirlenmesinde performans puanın hesaplanması

GEÇİCİ MADDE 3 - (1) Vergi Başmüfettişliğine atanabilmek için yeterli hizmet süresi olmakla birlikte yapılan performans değerlendirmelerinin herhangi bir döneminde başarısız olanlardan, başarısız olduğu takvim yılının fiili çalışma süresinin 365 günden az olması durumunda, bu dönemlere ilişkin performans puanı 6 ncı maddenin sekizinci fıkrası dikkate alınarak tekrar hesaplanır. Hesaplanan bu puanlar ilgililerin geçmiş yıllara ilişkin almış oldukları performans puanlarını değiştirmez, sadece Vergi Başmüfettişi olmaya hak kazananların belirlenmesinde kullanılır.

Vergi Başmüfettişi olmaya hak kazanan en başarılı %5'inin belirlenmesinde performans puanın hesaplanması

GEÇİCİ MADDE 4 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önceki yıllara ilişkin performans değerlendirmeleri esas alınarak 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-29 uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre Vergi Başmüfettişi olmaya hak kazanan en başarılı %5'inin belirlenmesinde, takvim yılları itibarıyla alınan performans değerlendirme puanlarının aritmetik ortalaması kullanılır. Bir yıldan az çalışılan takvim yıllarına ilişkin performans puanı; çalışmalardan elde edilen puanın, çalışılan gün sayısının 365'e oranlanması suretiyle elde edilen katsayıya bölünmesi sonucu bulunan puan esas alınarak hesaplanır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR