BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Yargıtay'dan dayak atan kocalara emsal karar!

Eşine tabakla vurarak yaralayan öfkeli koca, polis merkezinde olayla ilgili ifade verdikten sonra geldiği evinde karısını tekmeledi. Yargıya taşınan olayda mahkeme öfkeli kocaya zincirleme suç hükümlerini uygulayarak tek ceza verdi.

MEMURLAR -  Olay, 2009'da Kahramanmaraş'ın Göksu ilçesinde meydana geldi. Eşi tarafından tabakla yaralanan kadın, polis merkezine giderek kocasından şikayetçi oldu. İfade verme işleminden sonra eve gelen kadın, bu kez öfkeli koca tarafından tekmelere maruz kaldı. Bacağına isabet eden tekmeler sebebiyle yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı. Genç kadının şikayeti üzerine cumhuriyet savcısı, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kocası tarafından aynı gün iki kez darpedilen kadın Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldı. Savcının hazırladığı iddianeme kapsamında koca hakkında Göksun (Kapatılan) Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'Basit yaralama' suçundan dava açıldı.

Mahkeme, aynı gün ikinci kez eşini darpeden kocaya Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 43/3. maddesi kapsamında zincirleme suç hükümlerini uygulayarak ceza verdi. Mahkeme kararı Cumhuriyet Savcısı tarafından temyiz edildi. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, mağdurenin aynı gün iki kez darp edildiğine dikkat çekerek, sanık kocaya iki ayrı ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.

Kararda şu ifadelere yer verildi: "Mağdurenin soruşturma aşamasındaki beyanlarına, mağdurenin bu beyanları ile uyumlu adli raporları içeriğine ve tüm dosya kapsamına göre, sanığın olay tarihinde önce mağdure eşine tabakla vurmak suretiyle yaralamıştır. Mağdurenin bu olay ile ilgili olarak kolluğa ifade verdikten sonra eve döndüğü, sanık ile mağdure arasında çıkan tartışmada sanığın bu kez de mağdurenin bacağına tekme atmak suretiyle mağdureyi ikinci kez yaraladığı anlaşılmaktadır. Sanığın mağdure eşine yönelik eylemlerinin iki ayrı kasten yaralama suçunu oluşturduğu ve her bir kasten yaralama suçundan ayrı hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden zincirleme suç hükümleri uygulanmak suretiyle 5237 sayılı TCK'nin 43/3. maddesine aykırı davranılması bozmayı gerektirmiştir."

TCK 43. MADDE NE DİYOR?

Yargıtay'ın işaret ettiği TCK'nın 43/3. maddesinde şu ifadelere yer veriliyor:

Madde 43 -1 Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Bir suçun temel şekli ile daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri, aynı suç sayılır. Mağduru belli bir kişi olmayan suçlarda da bu fıkra hükmü uygulanır.

2.Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda da, birinci fıkra hükmü uygulanır.

3.Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, ... ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR