BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Yaş tashihi-yaş düzeltmesi emekliliği etkiler mi?

Yaş tashihi, yani yaş düzeltmesi emekliliğe engel mi, geç nüfusa yazdırılan ya da doğum tarihi yanlış yazılanların emekliliği nasıl olur? Memurhaber.com emeklileirn merak ettiği soruları cevaplamaya devam ediyor.

MEMURHABER.COM/ÖZEL İÇERİK-BÜNYAMİN ESEN Manisa’dan okurumuz Emrullah İşbilir soruyor: “1978 doğumluyum. 1996 yılında çırak olarak sigortalı oldum. Sonraki SSK sigortam 1997’de başladı. Nüfusa geç yazdırdıkları için nüfusumda doğum tarihim 1979 görünüyordu. Askere yaşıtlarımla gitmek için yaşımı düzelttirdim. 1998’de askere gittim. Halen SSK’lı çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Yaş düzeltmesi emekliliğimi etkiler mi? Askerliğimi borçlansam faydası olur mu?”

Sayın okurumuz, sorunuzun iki boyutu bulunuyor. Öncelikle mahkeme kararı ile yaş düzeltmenin emeklilik koşullarına etkisini soruyorsunuz.

İkinci olarak ise askerlik borçlanmasının emekliliğe faydası olup olmadığını ve ne zaman emekli olabileceğinizi.

Tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.


Yaş Düzeltmesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Öncelikle yaş tashihinin mevzuatımızdaki yerine bakmakta fayda bulunmaktadır.

Halk arasında doğun çocuğa önceki çocuğun kimliğinin verilmesi, geç nüfusa yazdırma gibi nedenler ile yanlış doğum tarihleri ile sıkça karşılaşılmaktadır.

Medeni Kanunun Kişisel Durum Sicili başlıklı bölümünde düzenlenen yaş düzeltmesi ancak mahkeme kararı ile olur.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre de kişinin nüfus tescil bilgileri ancak mahkeme kararı ile düzeltilebilir.

Nüfusta doğum tarihi yanlış olan kişinin mahkemeye tescilin düzeltilmesi için dava açması gerekir.

5490 sayılı Kanununa göre yaş düzeltmesi konusunda yetkili mahkeme, yaşının düzeltilmesini isteyen kişinin en son ikamet ettiği yer görevli Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Mahkeme gerekirse tıbbi raporlar, kemik yaş testi analizleri, şahitler, belgeler ve diğer delillere bakar, buna göre karar verir. Verilen karar Nüfus idaresince tashihe esas teşkil eder.


Yaş Tashihinin Emekliliğe Etkisi

Peki yaş tashihinin emeklilik koşullarına etki edip etmediği hususunda uygulama nasıldır?

Sosyal güvenlik sistemimizde ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra yapılan yaş tashihleri geçerli kabul edilmemektedir.

Bu durum mevcut 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince olduğu gibi 506 sayılı eski yasa uyarınca da uygulanmıştır.

Buradaki ilk kez sigortalı olunan tarih ilk kez emekliliğe sayılan, yani uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunan tarihi ifade eder.

Kısa vadeli sigortalı kollarına tabi olunan çıraklık, aday çıraklık ve stajyer sigortası halleri buna dahil değildir.

Öte yandan ilk kez sigortalı olunmadan önceki yaş tashihleri ise SGK tarafından geçerli kabul edilmektedir.


Yargıtay’ın Kararı Var

Yaş tashihleri emeklilik koşullarına etki edebilecek bir konu olduğundan dolayı sık sık mahkemeye intikal eden bir konu olmuştur.

Yargıtay yaş düzeltmelerinin ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra yapılmış ise sosyal sigortalar yönünden etkili olmadığı konusunda içtihatlar vermiştir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 14.04.2010 tarih ve 2010/219 K. sayılı kararı sayılı içtihadı, gerek 506 gerekse de 5510 sayılı Yasa yönünden sonradan yapılan yaş tashihlerinin etkili olmadığı yönündedir.

Yargıtay tarafından verilen pek çok kararın benzeri yönde çıktığı görülmektedir (Bakınız: Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 3869/7700; Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 6171/6223; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21-316/322; Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 5492/6072; Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 6666/10299; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21-34/78; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 10-70/101.)


Normal Emeklilik İçin Yaşı Doldurmalısınız

Bu bilgiler dahilinde doğum tarihiniz ilk kez nüfusu kaydedildiğiniz tarih olan 01.12.1979 olarak kabul ediliyor, emeklilik yaşınız buna göre tespit ediliyor.

Çırak sigortası olarak başladığınız tarih emeklilikte gün sağlamamakta. Bu yüzden de ilk sigortalı işe giriş tarihiniz 1998’in Haziran ayı.

İlk işe giriş tarihinize göre yaşlılık aylığı almak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme gün sayısı ve 57 yaşı doldurmanız gerekiyor.

Buna göre yaş şartınız 01.12.2036 tarihinde dolacak.

Kısmi emeklilik için ise 3600 gün sayısını doldurmuş olduğunuz için 60 yaş şartına tabisiniz.


Askerlik Borçlanmasına Gerek Yok

Askerlik borçlanması ilk kez sigortalı olmadan önceki dönemler için de yapılabilen bir borçlanma türüdür.

İlk kez sigortalı olmadan önce askere giden, başka bir deyişle askerden döndükten sonra çalışmaya başlayan kişi askerlik borçlanması yaparsa ilk işe giriş tarihi sanal olarak geri çekilir, böylece daha erken emekli olma fırsatı ortaya çıkabilir.

Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi ilk kez sigortalı olduktan sonra askerliğe gidenlerin sigortalılık günü geriye gitmez, yalnızca gün kazanması söz konusu olur.

Askerlik borçlanması yaşınızı geriye çekmeyeceğinden ve eksik gününüzün olmamasından dolayı borçlanma yapmanızı tavsiye etmeyiz.


Yazarın tüm yazıları için:
http://www.internethaber.com/bunyamin-esen-163z.htm




Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR