BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Yaşa takılmadan erken emekli olunur mu?

Yaşa takılmadan erken emekli olunur mu?

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]


Okurumuz Aziz Nedret Erhan soruyor: “13.02.1967 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 01.05.1985. 25.02.1989 tarihinde askerlikten terhis oldum. Askerliğimi er olarak yaptım. Bugün için toplam 5422 gün sigorta prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Teşekkür ederim.”

Sayın okurum, ilk işe giriş tarihinize göre sosyal güvenlik reformları ile getirilmiş bulunan kademeli emeklilik sistemine tabisiniz. 01.05.1985 tarihli işe girişiniz ile 25 yıl sigortalılık süresini doldurmanız ve 5225 prim ödeme gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.


Yaşa Takılanlardansınız

Prim gün sayını dolmuş. 2010 yılında sigortalılık süreniz de dolmuş bulunuyor. Ancak sosyal güvenlik reformları ile getirilen yaş sınırına takılanlardansınız. Buna göre 48 yaşınızda emekli olabileceksiniz.

Bugünden itibaren işten ayrılıp emekliliği bekleyebilir yada emeklilik yaşınıza kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Size çalışmaya devam etmenizi tavsiye ederiz. Maaşınızı 2500 TL brüt üzerinde bir ücretten bildirirseniz son çalışmalarınızı maaşınızın artmasına da etkisi olur.


Askerliğinizi Borçlanması Erken Emekli Etmez

Askerlik tarihiniz ilk işe giriş tarihinizden sonra. Bu yüzden askerliğinizi borçlanmanız size bir şey kazandırmaz. Zaten prim ödeme gün sayınız dolduğundan eksik günleri borçlanma ile tamamlamaya çalışanlar gibi değilsiniz. Sizin tek yapmanız gereken yaşınızın dolmasını beklemek.

48 yaşınızı doldurduğunuz 13.02.2015 tarihinde emeklilik dilekçesini verebileceksiniz. Buna göre emeklilik dilekçenizden itibaren maaşlarınız işlemeye başlar, tahsis kararının verilmesini müteakip biriken aylıklarınızı toplu olarak alırsınız.

 

---


Bayanlar Yaşa Takılmadan Erken Emekli Olabilir mi?

 

Okurumuz Esin Üneşi soruyor: “Bünyamin Bey ben 20/03/1979 doğumluyum. 01/07/1995 tarihi iş başlangıcım. 31/12/2013 işten ayrılma tarihim. Bayanım. Bu zaman zarfında hiç ara  vermeden 17.5 yıl çalıştım. Bu bilgilere dayanarak emeklilik zamanımı ve bu yaş durumunu kısaltacak bir kanun maddesinin bulunup bulunmadığını merak ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Cevabınızı bekliyorum.”

Sayın okurum ilk işe giriş tarihinize göre siz de kademeli sisteme tabisiniz. Buna göre 20 yıl sigortalılık süresi ve 5825 prim ödeme gün sayısını tamamlamanız halinde emekli olabileceksiniz.

17,5 yıl kesintisiz çalıştığınızı söylemişsiniz, buna göre 6300 gün prim ödeme gün sayınız var. Yani gününüzü tamamlamışsınız. Ancak sigortalılık süreniz henüz dolmamış, 2015 yılında dolacak.


Emekli Olmak İçin Yaş Şartına Tabisiniz

Öte yandan sizin statünüzde olanların bir de yaş şartını yerine getirmesi gerekiyor. Siz de yaşa takılanlardan olduğunuz için her halükarda emekli olmak için 52 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir. Bugünden itibaren hiç çalışmasanız dahi 52 yaşınızı doldurduğunuz 20.03.2031 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Öte yandan %40 ve üzerinde herhangi bir özrünüz varsa, SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucularınca düzenlenecek raporla tevsik edilmesi halinde özürlü emekliliği şartlarından erken emekli olabilmeniz mümkündür. Özürlü emekliliğinde yaş şartı bulunmamaktadır.

Herhangi bir özrünün yoksa sizin işe giriş tarihinize sahip bir erkeğin 55 yaşından, bir bayanın ise 52 yaşından önce emekli olması mümkün değildir. Bu durum kademeli emeklilik ve yaş şartının bir sonucudur.

 

---

Kıssadan Hisse

“Ey düşmanım, sen benim ifademsin hızımsın,

Gündüz geceye muhtaç, bana da sen lazımsın.”

— Necip Fazıl Kısakürek

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar