BIST 10.087
DOLAR 34,14
EURO 38,01
ALTIN 2.887,61
YAZARLAR

“Yazarlar Okullarda” Türkiye’ye yayılıyor

Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Yazarlar Okullarda” projesinin 2012-2013 eğitim öğretim yılı kapanış pro

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Yazarlar Okullarda” projesinin 2012-2013 eğitim öğretim yılı kapanış programına katıldım. Program yazar, yayıncı, öğretmen ve öğrencileri bir araya getirmişti. Programın yapılacağı yere her zamanki gibi programdan bir hayli önce gelmiştim. İyiki de gelmişim. İlk önce bahçede “Levent”in yazarı Mustafa Orakçı’yı gördüm. “Levent” öğrenciler ve okuyucular arasında Mustafa Orakçı’dan daha fazla tanınıyor. Mustafa Orakçı haydi biraz övüneyim benim de dünyaya geldiğim Çanakkale Çan İlçesi’nden yetişmiş genç bir öğretmen yazar. O’nunla hasbihal ederken yıllardır kitaplarını okuduğumuz Mehmet Güler selam veriyor. Programın yapılacağı salonun fuayesine geçtiğimizde yine Çanakkale’li Gelibolu’lu yazar İsmail Bilgin’e selam veriyor, hasret gideriyoruz. Az sonra şair-yazar Bestami Yazgan ile sohbete devam ediyoruz. Mehmet Erte program vesilesi ile tanıştığım bir diğer yazar. Bu arada Damla Yayınevi genel müdürü Hüseyin Doğru bize selam veriyor. Yine Nar Yayınları genel müdürü Tayfur Esen beyefendi ile selamlaşıp, sohbete devam ediyoruz.  Az ilerimizde Salih Memecan’ı görüyorum. Murat Menteş kısık gözlerle etrafa bakınıyor. Bu arada İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, salonu dolaşıyor ve misafirlerine hoş geldiniz diyor. Bizlerin masasına da uğrayıp, hal hatır soruyor. Günün anısına bir de fotoğraf çektirmeyi ihmâl etmiyoruz.

“Yazarlar Okullarda” projesi İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başta okullar olmak üzere toplum genelinde okuma kültürünün yaygınlaştırılması için ülkemizde ilk kez uygulanan ve iki yıldır devam ettirilen bir projedir.

Programda yazarlar adına Yiğit Bener, Yalvaç Ural ve Melike Günyüz birer konuşma yaptılar. Yalvaç Ural yabancı kahramanların çizgi filmlerle çocukların gündemine girdiğini ve ticarileşerek çocukların gündemine oturduğuna dikkat çekti. Bizde de bazı yayıncı ve yazarların bunları taklitle cadılı, büyülü yayınlara giriştikleri tehlikesine dikkat çekti. Bunlara karşılık bizden olan, yerli olan karakterlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu projenin yazarlarla çocukları bir araya getirmesinin bir yenilik olduğunu ifade etti. Bu en iyi bir çıkıştır, dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız konuşmasına, böyle toplantılarda uzun konuşmayı sevmediğini belirterek başladı. Ardından da tüm paydaşları birer birer sayarak projeye emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak devam etti. Konuşması pek kısa olmasa da salonda pür dikkatle, zaman zaman duygular yoğunlaşarak ve heyecanla dinlendi. Yıllar önce Bağcılar ilçesinde öğretmen Yusuf Çopur’un gayretleri ile başlayan “Yazarlar Okullarda” projesinin, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projeye sahip çıkıp desteklemesi ile önce İstanbul’un 39 ilçesine şimdi de dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılma noktasına geldiğini ifade etti. Her ilçe ile eşleştirilen 2 yazarla, yani 78 yazarla 208 bin öğrencinin buluştuğunu belirtti. Başlattığımız bu hareket kitap adına, okuma adına, yazar adına bir kalkışmadır. Etkisi çok büyük olmuştur. Geçmişte bizimle sınırlı olan bu hareket sosyal medya ile tüm Türkiye’ye, Anadolu’ya açılmıştır; dedi.

Dr. Muammer Yıldız’ın konuşmasında yaşanan duygulu anlarda; “Her yeni projede görev almak hoşuma gidiyor. Fakat bütün projeler bir yana ‘Yazarlar Okullarda' projesi bir yana. Bir gün görevi bıraktığımda bu proje ile anılmak isterim.” sözleri güne damgasını vurdu.

Dr. Muammer Yıldız, projenin eksikleri giderilerek devam ettiğinin ve edeceğinin de müjdesini verdi. Okuma kültürü ve kütüphaneler başkanlığının da dahil olması ile birlikte, “Yaratıcı yazarlık” atölyelerinin de başlatıldığını vurguladı.

Bu projenin bundan böyle yöneticiler değişse bile kurumsal hale gelip devam ettirilmesinin önemine işaret etti. “Yazarlar Okullarda”  projesinin Anadolu’ya açılıp önce Kayseri ilimizde 15 yazarla bir etkinlik gerçekleştirildiğini söyledi. Devamında bu ayın sonunda yine 15 yazarla Eskişehir’de bir program gerçekleştireceklerini ifade etti. Artık göle bir taş atılmıştır. Bu taşın hareketiyle başlayan dalga, halka halka büyüyecek tüm Türkiye’yi saracaktır.

İstanbul vali yardımcısı Harun Kaya da konuşmasında projenin öneminden bahsetti. Kendi okuma serüvenini kısaca dinleyicilerle paylaştı. Ardından projeye katılan yazar ve yayıncılara, vali yardımcısı Harun Kaya ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız tarafından plaketleri verildi. Plaketler verilirken en büyük alkışı Murat Menteş’in aldığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü okuma kültürünün gelişmesi için kendi deyimleri ile işlerini yapmış, küçük bir adım atmıştır. Fakat bu küçük adım Türkiye için gerçekten büyük bir adımdır. Artık yetkili yetkisiz mikrofonu eline alan herkes okumayan bir toplum olduğumuzdan dem vuramayacaktır. Çünkü “Yazarlar Okullarda” projesi ile tüm İstanbul ve tüm Türkiye okuyan bir toplum olmaya adaydır. Meyvelerini okuyan ve yazan bir toplum olarak almaya başladık bile. (31.05.2013)

Yorumlar