BIST 9.643
DOLAR 34,59
EURO 36,24
ALTIN 2.966,91
ÖĞRETMEN

Yeni ahlak dersinde amaç sünniliğe zorlamak mı?

İktidara yakın sendikalardan ek “ahlak bilgisi dersi verilmesi talebi”ni gündemine aldı. Bu kapsamda, mevcut din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ek olarak ilkokuldan liseye kadar “zorunlu” ahlak dersinin müfredata eklenmesi tartışılıyor.

MEMURLAR- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içeriği Alevilik açısından değiştirmeye ve zenginleştirmeye hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatın tamamını etkileyecek başka değişiklikler için de hazırlık yaptığı ve ek bir “ahlak dersi”nin müfredata alınması için çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Hükümete yakın ve eğitim politikalarına yön veren Eğitim Bir Sen tarafından geliştirilen Ahlak Bilgisi dersi projesine Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de sıcak baktı. Bakanlık yetkilileri Ahlak Dersi’nin “bir ders gibi algılanmaması, hayatın tümüne yansıtılması” gerektiği görüşünü dile getirdi. Söz konusu projeye göre Ahlak Dersi, ilkokuldan lise sona kadar tüm öğrencilere verilebilecek. Ahlak dersi için “eğitim uygulama, araç ve materyalleri de” hazırlanacak. Ahlak dersi müfredatında dini –evrensel ahlak ilkeleri esas alınacak. YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, Ahlak Dersi müfredatı çalışmalarında, “bilimsel kaynak ve bilim insanı olarak Batı orijinli tercihler yerine medeniyet tarihimizin bu kapsamdaki önemli eserlerinin okunurluluğunu ve müelliflerinin bilinirliliğini artıracak yönelimler” oluşturacak. Bunlardan ilki de Hz. Peygamber’in yaşantısı, sözleri ve üslubu esas alınacak.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin seçmeli hale getirilmesi taleplerini dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredata zorunlu din temelli ek bir ‘ahlak’ dersi eklemeye hazırlandığı ortaya çıktı.

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen’in geliştirdiği projeye onay veren Bakanlık yetkilileri dersin ‘bir ders gibi algılanmaması, hayatın tümüne yansıtılması’ gerektiğini de belirtti.

İLKOKULDAN LİSE SONA KADAR
Söz konusu değişikliğin, Din Kültürü derslerinin içeriğini Alevilik açısından değiştirme ‘sözü’ veren hükümetin üstelik ‘Alevi paketini’ açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Ahlak Dersi, ilkokuldan lise sona kadar tüm öğrencilere verilebilecek ve ders için ‘eğitim uygulama, araç ve materyalleri’  hazırlanacak.

İLK DERS MUHAMMED PEYGAMBER
Ahlak dersi müfredatında dini –evrensel ahlak ilkeleri esas alınacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın dersi müfredatı çalışmalarında, “bilimsel kaynak ve bilim insanı olarak Batı orijinli tercihler yerine medeniyet tarihimizin bu kapsamdaki önemli eserlerinin okunurluluğunu ve müelliflerinin bilinirliliğini artıracak yönelimler” oluşturacağı belirtildi. Derste ilk olarak Muhammed peygamberin yaşamı, sözleri ve üslubu okutulacak.

ANAYASAYA ATIFLA ZORUNLU HALE GETİRECEKLER
Anayasanın 24’üncü maddesine atıfta bulunulan dersin zorunlu olabileceği de belirtiliyor. Söz konusu maddede “Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” deniliyor.

Zorunlu da olabilir

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu dersler arasında sayan Anayasa’nın 24. maddesindeki hükmünün ders için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ifadesinin kullanılmadığını, maddede “Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” ifadelerinin kullanıldığına dikkat çekildi. Bunun için Ahlak Dersi projesinin hayata geçirilmesi durumunda dersin zorunlu olabileceği belirtildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR