Yeni atanan öğretmenleri neler bekliyor?
2423 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Aday Memurların Yetiştirilmesine Yönelik Yönetmelik”e göre göreve yeni başlayan öğretmenler “Aday Memur”dur.
Bugün 16 Eylül 2013 Pazartesi. Ülkemizde okullar açılıyor. Yaz tatili boyunca bomboş ve sessiz olan sınıflar, cıvıl cıvıl öğrenci sesleri ile neşeleniyor; öğretmenler öğrencileri ile kucaklaşıyor. Yaz tatili süresince durağanlaşan hayat, birden hareketleniveriyor. 2013-2014 eğitim öğretim yılı hepinize, hepimize hayırlı ve de uğurlu olsun.
MEB okullar açılmadan bir hafta önce 87 branşta 40 bin yeni öğretmen atadı. Yeni atanan öğretmenlerimiz geçtiğimiz hafta atandıkları kurumlarda görevlerine başladı. Okul idareleri de yeni atanan öğretmenlere göre ders programlarını belirledi. Şimdi burada başlığa bakıp, yeni göreve başlayan öğretmenler için felaket tellallığı yapacağımızı zannedenler yanılıyor. Çünkü basına yansıdığı kadarı ile de göreve yeni başlayan öğretmenlerin gittikleri yerlerde çok güzel bir şekilde çiçeklerle karşılandıklarını sevinerek okuduk.
2423 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Aday Memurların Yetiştirilmesine Yönelik Yönetmelik”e göre göreve yeni başlayan öğretmenler “Aday Memur”dur. Göreve başlayan öğretmenlerin derse girmelerinin yanında aday memur olarak yerine getirmek zorunda oldukları bir takım ek sorumlulukları da vardır. Yönetmeliğe göre bu sorumlulukların neler olduğunu birlikte inceleyelim.
Aday memurların yetiştirilmesi amacıyla temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim devrelerini içine alan bir eğitimden geçmeleri gerekmektedir. Temel eğitim; aday memurlara devlet memurlarının ortak özellik ve nitelikleriyle ilgili konularda verilen eğitimi, hazırlayıcı eğitim; aday memurlara atandıkları hizmet sınıfları ve görevleriyle ilgili olarak verilen eğitimi, uygulamalı eğitim; aday memurlara atandıkları hizmet sınıfı ve görevleriyle ilgili olarak yaptırılan stajı, sınav; ise temel ve hazırlayıcı eğitim dönemleri sonunda yapılacak değerlendirmeler için aday memurların bilgi seviyelerini ölçme işlemini ifade etmektedir.
Okulda aday öğretmen olarak göreve başlayan kişiye, onu yetiştirmek üzere okul idaresi tarafından bir Rehber Öğretmen görevlendirilir. Aday öğretmenin alacağı eğitim sürelerinin her biri ayrı ayrı belirlenir ve mümkün olduğu kadar okuldaki öğretmenlik görevlerini aksatmayacak şekilde ayarlanmaya çalışılır. Hazırlayıcı eğitimin süresi toplam 110 saatlik programdan az olmamak üzere bir aydan az, üç aydan çok olamaz. Temel ve hazırlayıcı eğitimden sonra 100 tam puan üzerinden 60 puan ve üzeri alan adaylar başarılı sayılır. Sınav sonuçları sınavın yapıldığı günü takip eden iki gün içerisinde açıklanır ve başarısız olanlara ayrıca yazı ile bildirilir.
Uygulamalı eğitimin süresi 220 saatlik programdan aşağı olmamak üzere iki aydan az, beş aydan çok olamaz. Uygulamalı eğitim sonrasında da aday 100 tam puan üzerinden değerlendirilir, 60 puan ve üzeri alan aday başarılı sayılır. Uygulamalı eğitim belgesini dolduracak sicil amirinin aday öğretmenle en az altı ay birlikte çalışması zorunludur.
Aday memurlar adaylık eğitiminin herhangi bir devresinde başarılı olmadıkça bir üst eğitim devresine alınmazlar. Bu eğitim devrelerinin herhangi birinde başarısız olanlara, başarısız oldukları eğitim devresi bir defadan fazla olmamak üzere tekrarlattırılır.
Bu tekrarlamalar sonucunda toplam adaylık süresi hiçbir şekilde iki yılı geçemez. Adaylığın, uygulamalı eğitim devresinde başarılı olamayanların bu eğitimlerini başka sicil amirleri maiyetinde tekrarlamalarına karar verilebilir.
Aday olarak atanmış olan memurların adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz. Bu yönetmelikle belirlenen haller dışında adaylık süresi içerisinde aday memurların hiçbir şekilde görev yerleri değiştirilemez.
Uzatma süreleri dahil adaylık eğitiminin her bir devresinde başarısız olanların; disiplin cezası vermeyi gerektirecek veya memuriyetle bağdaşmayacak durumları tespit edilenlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 56 ve 57. maddelerine göre adaylık eğitimlerini sürdürdükleri yerlerdeki sicil amirlerinin teklifi üzerine atamaya yetkili amirin onayı ile memuriyetle ilişkileri kesilir.
Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve uygulamalı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olan ve bu sebeple görevlerine son verilen aday memurlar üç yıl geçmedikçe tekrar Devlet memurluğuna alınmazlar. Sağlık sebebiyle kurumları ile ilişkileri kesilenler için bu şart aranmaz. Üç yıllık sürenin tespitinde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığında tutulan kayıtlar esas alınır.
Yönetmeliğe göre yeni atanan öğretmenleri ve aday memurları bekleyen süreci yukarıda sizlere özetledik. Yeni atanan öğretmenlerimize sağlıklı, hayırlı ve mutlu bir memuriyet hayatı geçirmelerini temenni ederiz. (16.09.2013)