BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

Yeni kimliklerde skandal!

Yeni elektronik kimlikler için güvenli milli çip yerine yabancı çip kullanılmasına karar verildi. Bugüne kadar yapılan masraflar çöpe gitti. Uzmanlar ise biyometrik bilgilerin yanı sıra, nüfus, banka ve tapu gibi tüm bilgilerin risk altına gireceğini beli

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun aralık 2014’te dağıtılmaya başlanacağını duyurduğu yeni kimliklerle ilgili skandallar zinciri ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nın “Yüzde yüz milli” sloganıyla başlayan projede milli çip yerine alman ve Hollanda malı yabancı çip kullanmaya karar verdiği öğrenildi. Parmak izi, kişisel ve ticari bilgiler gibi birçok önemli veriyi içinde barındıracak olan çiplerin yabancılara teslim edilmesi uzmanlar tarafından çok riskli bulunuyor. ‘e-kimlik’ projesinde yaşanan skandal bundan ibaret değil. İddiaya göre ‘e-kimlik’ projesini yürüten firma Hollanda’dan bir milyon çip satın aldı. ancak bu çipler yüklenen işletim sisteminin bozuk çıkması nedeniyle çöpe gitti.

PROJE BİR TÜRLÜ BİTMEDİ 

Türkiye'nin ‘e-kimlik’ macerası 2006 yılında TÜBİTaK’a verilen proje ile başladı. Proje ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sahip oldukları nüfus cüzdanlarının yerine, uluslararası standartlara uygun, her çeşit taklit, tahrif ve sahteciliği ortadan kaldıracak özelliklerde elektronik kimlik kartları verilmesi planlandı.

Proje kapsamında milli çip, biyometrik özellikli akıllı kart ve kart okuyucu geliştirilmesi hedeflendi. 27 milyon lira kaynak alan TÜBİTaK, 4 yıllık çalışma sonunda milli çip (Ulusal akıllı Tüm Kart Devresi - UKTÜM) ve kart okuyucu cihazı geliştirildi.

KART DAĞITIMI YAPILMADI 

Tüm testleri başarı ile geçen milli çip projesi için 2011 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından ikinci faz ihale olan TC Kimlik Kartı (TCKK) Yaygınlaştırma Projesi ihalesi yapıldı. Bu projenin ana yükleniciliğini GATE Elektronik kazandı. Gate Elektronik a.ş. başvuruların alınması, bloke kaldırma, iptal, imha, kart kontrolü, PIn zarflarının dağıtımı, ücret işlemleri gibi tüm süreçlere ait yazılımlar geliştirilecekti.

Ancak 2012 yılı içinde dağıtımına başlanılması planlanan kimlikler aradan üç yıl geçmesine rağmen hala dağıtılmadı. Son olarak Başbakan Davutoğlu 2014 aralık ayında dağıtılacağını açıklamıştı. Fakat bu tarih üzerinden 4 ay geçmesine rağmen hala kart dağıtımına başlanmadı.

YABANCI ÇİPLER CEP YAKACAK

Eğer yabancı çipler kullanılacak olursa TÜBİTAK’TA tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen çiplerin tamamı çöpe gidecek. Bu iddiaları dile getiren uzmanlar şu soruları da soruyor: “Madem bu çipler kullanılmayacaktı, devletin kaynakları neden israf ediliyor? Ar-Ge için neden bu kadar para harcandı ve bunca yıl beklendi. Kullanılmayacak olan milli çipin geliştirilmesi için 27 milyon lira çöpe atıldı. Bu para ile asgari ücretli herkesin kimlik kartları bedava verilebilirdi.”

GÜVENLİK NEDEN ÖNEMLİ? 

İddaya göre tüm vatandaşlarımızın kritik bilgileri bu kez bizzat devlet eliyle riske atılıyor. Yakın zamanda ülkemizdeki dinlemeleriyle gündeme gelen Almanya’nın geliştirdiği çiplerin stratejik ve kritik bir projede kullanılması başlı başına bir soru işareti.

Milli çip gitti yabancı çip geldi

İçişleri Bakanlığı, ‘e-kimlik’ ihalesinde nedeni açıklanmayan bir kararla milli çip kullanımını zorunlu tutmayarak yabancı çiplerin kullanılmasının önünü açtı. İhaleyi alan GATE Elektronik, TÜBITAK tarafından geliştirilen milli çip UKTÜM yerine Almanya’nın Infineon firması ve Hollanda’nın NXP firmasına ait çipleri kullanmaya karar verdi.

Banka bilgileri riske girecek

Kimlik kartları gelecekte tüm banka girişleri, tapu, noter gibi işlerde kullanılacak. Hatta bu kartlarda biyometrik bilgilerimiz (parmak izi, damar biyometrisi) bulunacak ve tüm e-devlet sistemlerinde kimliğimizi bu çipler doğrulayacak. Bu yüzden güvenlik çipe bağımlı hale geliyor. Uzmanlara göre tam güvenlik için hem çipin hem de işletim sisteminin milli olması gerekiyor.

Bunca riske rağmen GATE Elektronik ve İçişleri Bakanlığı’nın TÜBİTAK’in geliştirdiği milli akıllı kart çipi UKTÜM’ü tercih etmemesi şaşkınlığa sebep oldu. (Millet)
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR