Yeni SBS modeli nasıl uygulanacak?
Yeni SBS modelinin okulların açıldığı Eylül ayı sonlarında veya Ekim ayı başlarında MEB tarafından açıklanacağını kuvvetli ihtimaller arasında görülüyor. Öğrenci ve velilere tavsiyemiz, SBS modelinin nasıl olacağına takılmadan derslerine düzenli bir şekil
Milli Eğitim Bakanlığı SBS’nin 2013 yılında son kez uygulandığını çeşitli ortamlarda beyan etti. Bu yıldan itibaren ortaokul 8. sınıfta eğitim öğretim gören öğrenciler; devam edecekleri liseyi belirlemek için SBS’na girmeyecekler. Fakat bu demek değil ki; isteyen her öğrenci istediği her okula devam edebilecek. Öğrencilerin önünde yine özel okullar, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu meslek liseleri, İmam Hatip liseleri ve meslek liseleri seçenekleri devam ediyor. Bu nedenle bu okullara devam edecek öğrencileri belirlemek için bazı kriterler belirlenmek zorunda. MEB’in yapmak istediği öğrencilerin bir sınavla, büyük streslerle belirlediği bu lise seçimini daha az stresli ve dershane bağımlılığından kurtararak daha sade bir hâle getirebilmek.
SBS sınavlarının kaldırılması MEB tarafından daha önce de denenmiştir. Hatırlanacağı üzere daha önce sadece 8. sınıfta değil 6,7 ve 8. sınıflarda yapılan sınavların ortalamalarına göre lise seçimi denenmiştir. Fakat 3 yıl devam eden sınav maratonu maalesef dershanelere ilgiyi 4. ve 5. sınıf seviyelerine düşürmüş ve bu nedenle bu denemeden bir dönem; yani 3 yıl sonunda geri tek sınav sistemine dönülmüştür.
Milli Eğitim Bakanlığı SBS’nı kaldırdığını ilân etmiş; fakat yerine nasıl bir uygulama getirdiğini ise henüz açıklamamıştır. Fakat bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar SBS yerine nasıl bir uygulama getirileceğinin ipuçlarını bizlere vermektedir. MEB belirlediği 16 ilde MEB yöneticileri, öğrenci, öğretmen, okul müdürü, veli, okul-öğrenci birliği temsilcileri gibi, tüm paydaşların katılımıyla yeni SBS modelinin belirlenmesi için paylaşım toplantıları düzenlemektedir. Bu toplantıların sonucunda yeni SBS modeli tam olarak belirlenecek ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıklamasına göre 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulanacaktır.
Yeni SBS modelinde okul puanının ön plana çıkacağı görülmektedir. Burada velilerin ve MEB’in bakış açısı öğretmenlerin not verirken objektif olmadıkları yönündedir. Bu nedenle yeni SBS modelinde okullarda yapılmakta olan ders sınavlarından 6 tanesinin MEB tarafından hazırlanan sorularla; tüm Türkiye’deki 8. sınıf öğrencilerine daha önceden belirlenen takvim çerçevesinde 1. dönem Aralık ayında ve 2. dönem Nisan aylarında uygulanması yönündeki görüşler ağırlık kazanmaktadır.
Ortak sınavların uygulanacağı dersler ise Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak planlanmaktadır. Bu derslerin üçü için birinci dönem, diğer üçü için de ikinci dönem olmak üzere zaten yapılmakta olan yazılı değerlendirmelerin MEB tarafından hazırlanan sorularla tüm Türkiye’de ortak olarak yapılması öngörülmektedir. Öğrenciler takvimi daha önceden belirlenen bu ortak sınavlara kendi okullarında gireceklerdir. Fakat sınav gözetmeni öğretmenlerin ise çalıştıkları ilçe içerisindeki okullarda karşılıklı olarak değiştirilmesi gerçekleştirilecektir.
Bu sınavlara mazereti (Hastalık, kaza, ailevi durum vb.) dolayısı ile katılamayacak öğrencilere daha sonra sınav yapılması da seçenekler arasındadır.
Bu yıl sadece 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak ortak sınavlardaki puanların belli bir bölümü ve diğer sınavlardaki notların toplamı ve 5, 6, 7 ve 8. sınıf puan ortalamaları belirlenen sisteme göre hesaplanıp öğrencinin OYP (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı) belirlenecektir. Öğrenciler bu yıl olduğu gibi OYP puanına göre 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda gidecekleri liseleri belirleyeceklerdir.
Bu yıl 8. sınıflara uygulanacak ortak sınav modeli gelecek yıllarda ortaokulların 7, 6 ve 5. sınıflarına da uygulanarak sistemin tamamen oturması planlanmaktadır.
İşte tam burada insanın aklına ister istemez Nasrettin Hoca’nın “Fil hikâyesi” gelmektedir. Bildiğiniz gibi; hikâyede tüm köylü bir file bakamaz iken, iki file bakmak zorunda kalınmıştır. Temennimiz yeni SBS modelinin “Fil hikâyesi”ne benzememesidir.
Ortak sınav dershanelerin kapanmasını sağlar mı? sorusuna vereceğimiz cevap maalesef “Evet” şeklinde değil. Belki dershaneler isim olarak kapanır. Fakat tabelalarından dershane adı kalksa da bu sefer “Etüt merkezi” gibi yeni isimlerle devam eder gibi görünüyor.
Yeni SBS modelinin okulların açıldığı Eylül ayı sonlarında veya Ekim ayı başlarında MEB tarafından açıklanacağını kuvvetli ihtimaller arasında görülüyor. Öğrenci ve velilere tavsiyemiz, SBS modelinin nasıl olacağına takılmadan derslerine düzenli bir şekilde çalışmaya devam etmeleridir. Çünkü sonuçta her zaman çalışan kazanır. (14.08.2013)