Yeni YÖK yasası kamuoyuna sunuldu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, YÖK yasa tasarısı taslağıyla ilgili, merak edilenleri cevapladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, YÖK yasa tasarısı taslağıyla ilgili, ''Antidemokratik, toplumu yansıtmayan, öğretim üyelerini merkeze almayan hiç bir yaklaşımın yüksek öğretim yaklaşımı olarak lanse edilmesini doğru bulmuyoruz'' dedi.
Çalış, Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) düzenlenen yeni YÖK yasa tasarısı taslağı değerlendirme toplantısında, YÖK'ün yeniden yapılandırılması çerçevesinde bir yasa tasarısı taslağı hazırladıklarını ve bunu kamuoyunun dikkatine sunduklarını belirtti.
Öğretim elemanlarının görüşlerinin yasa tasarısı taslağına yansıması noktasında bir dizi çalıştay yaptıklarını aktaran Çalış, ''Dolayısıyla akademisyenlerimizin görüşleri bizim için çok önemli. Yasa hazırlıklarıyla ilgili öğretim elemanlarının yanında üniversitelerin kurumsal görüşlerini de dikkate alıyoruz'' diye konuştu.
Akademisyenlerin görüşlerini mümkün olduğunca taslağa dahil etmeye çalıştıklarına dikkati çeken Çalış, 120 bin kişinin görüş ve önerilerini yansıtmanın bir takdir konusu olduğunu ama bu konuya çok önem verdiklerini söyledi.
Yüksek öğretimin yapılandırılmasıyla ilgili 3 önemli tarihin karşılarına çıktığını vurgulayan Çalış, şunları kaydetti:
''Bu tarihlerden birincisi 1933 yılında Darul Fünun'un kapatılması ve İstanbul Üniversitesi'nin kurulması reformu. İkinci tarih ise 1946 yılı... Son olarak; içinde bulunduğumuz, hepimizi etkileyen 1981 tarihli YÖK'ün kuruluşuyla birlikte başlayan süreç. Bu üç dönemin ortak özelliği; olağanüstü şartlarda ya da katılımcı ve demokratik olmayan süreçlerle bu işlerin götürülmesi. Bu üç reformun arkasından gelen düzenlemelerde genellikle müthiş bir mağdur kitlesi yaratılmış durumda. Biz istiyoruz ki bu süreç, mümkün olduğu kadar birileri tarafından empoze edilen bir süreç olmasın. Biz, buna kurum olarak kendimizi de dahil ediyoruz. Tamamen toplumun, özellikle de öğretim üyeleri ve elamanlarının bu süreçte mutlaka talepleri dikkat alınsın diye düşünüyoruz. Antidemokratik, toplumu yansıtmayan, öğretim üyelerini merkeze almayan hiç bir yaklaşımın yüksek öğretim yaklaşımı olarak lanse edilmesini doğru bulmuyoruz.''
Çalış, düzenlenen çalıştaylarda dile getirilen önerilerin mutlaka kayda alınacağını, kendilerinin bir postacı vazifesi görerek sürece katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in de katıldığı çalıştayda, akademisyenler taslakla ilgili görüşlerini dile getirdi.