YGS Sınav maratonu başladı
Adaylar, 2013-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler
2012 yılında eğitim dünyasının en fazla konuştuğu konulardan biri de “Dershanelerin kapatılması” meselesi idi. Kamuoyu uzun süre dershanelerin kapatılıp kapatılamayacağını konuştu, konuşuyor ve konuşmaya da devam edecek gibi görünüyor. Kamuoyu tartışmalara devam ededursun, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi)’nin yayınladığı kılavuza göre, 2013 yılı ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi)’ye başvurular 2 Ocak 2013 tarihi ile birlikte başladı. Kılavuza göre başvuru ve sınav tarihleri şu şekilde belirlenmiştir.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri : 2-15 Ocak 2013
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi : 24 Mart 2013 (Pazar), 10.00, 160 dakika
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri : 22-29 Nisan 2013
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2013 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika.
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 16 Haziran 2013 (Pazar), 10.00, 135 dakika.
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 16 Haziran 2013 (Pazar), 14.30, 120 dakika.
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 22 Haziran 2013 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika.
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 23 Haziran 2013 (Pazar), 10.00, 120 dakika.
ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre, 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi' ne toplam 1 milyon 860 bin 515 aday başvuru yapmıştır. Bu adayların 1 milyon 805 bin 433’ü YGS için, 55 bin 82’si ise sınavsız geçiş hakkını kullanmak için müracaatta bulunmuştur. YGS’ye müracaat edenlerin sayısı 2011 yılına göre 220 kişi artmıştır. 2013 yılı YGS müracaatları bu gün başladı. Bu yıl kaç kişinin müracaat edeceği belli değil. Fakat biz müracaat edenlerin sayısına ve yerleştirilen öğrencilerin sayısına baktığımızda 2013 yılı YGS sınavına başvuranların sayısının 2012 yılına göre biraz daha fazla olacağını, artacağını söylesek yanılmış olmayız.
Şu an üniversite öğrencisi olma yolunda olan aday öğrencilerin yapması gereken ne dershanelerin kapatılması ne de sınavların sayısının, şeklinin, düzeninin nasıl olacağı yönündeki tüm tartışmalara kulak tıkamak ve öncelikle 2013 yılı YGS veya LYS sınav müracaatında bulunmaktır. Adaylar, 2013-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da, başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebileceklerdir. 2013 yılı ÖSYM’nin sınav kılavuzuna göre neler yapılması gerekiyor; adım adım kısaca hatırlatalım.
Kimler müracaat edebilir?
2012-2013 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler; ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar; ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar ve Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.
YGS’ye girme zorunluluğu var mıdır?
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans programlarına sınavsız geçiş maddesinde açıklanan esaslara göre, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer programları da (alanları dışındaki ön lisans veya lisans programları) tercih etmek isteyenlerin, YGS’ye girmeleri zorunludur. Açıkladığımız durum hariç, ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ye girmeleri zorunludur.
ÖSYS’ye başvuru işlemi nasıl yapılacaktır?
Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklardır. Okulun bağlı olduğu başvuru merkezi çalışır durumda değilse okul müdürü adayları belirli bir başvuru merkezine yönlendirecektir.
Mezun durumdaki adaylar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilirler.
Başvuruların yapılacağı 02/15 Ocak 2013 tarihleri arasında zorunlu askerlik görevini yerine getirme, yurt dışında bulunma, sürekli ve ağır hastalık ya da hükümlülük/tutukluluk gibi nedenlerle bir Başvuru Merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvurularını posta ile yapabileceklerdir. Bu süre içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır.
Başvuru Ücretinin (YGS veya Sınavsız Geçiş Ücretinin) Yatırılması:
Yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan; “YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 40,00 TL’yi, “YGS’ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 10,00 TL’yi kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların bu ücreti yatırmak için banka görevlisine T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileri ile kaç TL yatıracağını bildirmesi yeterlidir. Adayların, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
Yurt dışından başvuru yapmak isteyen adaylar, gerekli ücreti ÖSYM'nin döviz hesabına yatırabilirler. KKTC’den müracaat edenler yurtiçi işlemlerini yapacaktır; yurtdışı gibi işlem yapmayacaktır.
Sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmak ÖSYS’ye başvuru için yeterli değildir. ÖSYS başvurusu kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanmalıdır.
Başvuru sonrası verilen internet erişim şifresi ne işe yarar?
Başvuru işlemi sonrası adaylara geçici şifre verilmektedir. Şifre geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir. Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adaya aittir. Şifre ile adaylar, ÖSYM.’nin https://ais. ve https://sonuc. adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme vb. işlemlerini yapabilirler. Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. İnternet erişim şifresini kaybeden ya da unutan adaylar, ÖSYM.’nin İnternet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen İnternet adresinden “Şifremi Unuttum.” alanına girmeleri, burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için İnternet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, 2,00 TL ücret karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Tutuklu/hükümlü ya da zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı bizzat yukarıda belirtilen başvuru merkezlerine gelemeyecek olan adaylara ise bulundukları cezaevi müdürlüklerinin ya da askerî birlik komutanlarının resmî yazı ile başvurması hâlinde, adayın ismine düzenlenmiş, kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.
Üniversite öğrencisi adayı olan kişilerin ilk yapması gerekenleri kısaca yukarıda özetledik. Maraton uzun soluklu bir koşudur. O nedenle adayların nefeslerini iyi ayarlamaları gerekmektedir. Bu maratona katılan tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum.
Son vermeden bir hatırlatma daha yapalım. MEB’de 2013 yılı sınav takvimini açıkladı. PYBS, OKS gibi sınavlara milyonlarca öğrencimiz katılacak. Önümüzdeki günlerde bu sınavlarla ilgili de doyurucu açıklamaları siz sevgili okuyucularımızla paylaşacağımızı hatırlatırız.