BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
KPSS

YGS sınavına girecekler yasaklara ve zor sorulara dikkat!

Milyonlarca üniversiteli adayı bu haftasonu yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) odaklandı. Peki YGS'de barajı geçmek için kaç net yapmak gerekir? YGS sınavındaki yasaklar nelerdir? YGS sınavında hangi konular daha zordur? İşte cevaplar...

Bazı adaylar 140 puan barajını geçip ön lisans programlarına girmeyi hedeflerken, bazıları da LYS'lere katılıp lisans programları için şansını denemek istiyor. Hürriyet'in haberine göre, bu durumda YGS'ye her aday farklı hedeflerle giriyor. Sınava birkaç gün kala heyecan da doruk noktasına çıkıyor. Hatta bu heyecan sınav yerine, alınacak puana odaklanmaya bile dönüşebiliyor. Uzmanlar ise bu durumdaki adayları uyararak, "140 puan barajını geçmek için YGS sorularının yüzde 10'u, 180 barajını geçmek için de tüm soruların yüzde 20'si kadar net çıkarmak yeterli" diyor.


YÜZDE 40 NET YAPMAK 260 PUAN GETİREBİLİR

Daha yüksek hedefleri olanların da kaygılanmasına gerek yok. Çünkü uzmanlara göre, her yüzde 10'luk iyi sonuç, ortalama 40 puanlık katkı sağlıyor.

Örneğin soruların yüzde 30'unu doğru yapan adayların alacakları YGS puanları 220 civarında olacak. Bu oran yüzde 40 olduğunda ise 260 puana erişilebiliyor. Öte yandan her adayın, her testte aynı başarıyı göstermesi gerekmiyor. Bazı adaylar matematikte daha başarılıyken, bazıları fen ya da Türkçe sorularını daha rahat cevaplandırabiliyor. Sınavda 4 farklı test uygulanacağından ve hepsinde 40 farklı soru yöneltileceğinden binlerce farklı kombinasyonla adaylar benzer puanlara erişebiliyorlar.

400 PUANLIK BİR CETVEL

Bir aday daha çok matematik yaparak, bir diğeri de daha çok Türkçe sorusu cevaplandırarak aynı YGS puanına ulaşabiliyor. Belirlenen hedef ve hesaplama kombinasyonu farklılığı nedeniyle her bir adayın farklı testlerde farklı sayıda netlere ihtiyacı olacak. YGS'de en düşük puan 100, en yüksek ise 500. Bu nedenle yaklaşık 2 milyon öğrenci, bu 400 puanlık cetvelin içine sığdırılmaya çalışılacak.

SON GÜN GURMELİĞE KALKIŞMAYIN

Sınavdan bir gün önce evinizde ya da dışarıda, kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz insanlarla vakit geçirin. Gurmeliği bir kenara bırakın, daha önceden yemediğiniz yemekleri tatmayın. Yanınızda götüreceğiniz belgeleri ve giyeceğiniz kıyafeti hazırlayın. Keyfinizi kaçırabilecek ya da ekstra kaygıya neden olabilecek insanlardan uzaklaşmak için sosyal medya hesaplarınızı askıya alın, cep telefonlarınızı ise kapalı tutabilirsiniz. Çok geç olmamakla birlikte uykunuz geldiğinde yatmanız en mantıklısı. Heyecandan uykunuz geç gelebilir, bu çok doğal. Biraz kitap okuyabilir ya da sakinleştiren bitki çaylarından bir fincan tüketebilirsiniz.

123 ENGELLİ ADAY CİHAZLARIYLA SINAVA GİRECEK

ÖSYM, bu yıl engelli adayların kullandığı cihazlarla sınava girmelerine izin verdi. Ancak bunun için adayların Ankara'ya gitmesi gerekiyor. Bu yıl YGS'ye 4 bin 646 engelli başvurdu. Cihazlarıyla Ankara'da sınava girecek olanların sayısı 123. Aralarından 40'ı, YGS için başka şehirlerden Ankara'ya gitmek zorunda.

SINAVA GİDERKEN YASAKLARA DİKKAT

Sınava giderken yanınızda götürmemeniz gerekenleri alıp kendinize gereksiz yere sorun yaratmayın. Sınavla ilgili belgelerinizi önceki akşam hazırlamış olun. ÖSYM'nin aldığı güvenlik önlemlerini bir kez daha okuyun. Binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeri emniyet görevlileri tarafından elle ve/veya dedektörle aranacak. Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, müsvedde kağıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer gibi araçlar sınav binasına kesinlikle alınmayacak. Bina içerisinde YGS öncesinde, sınav sırasında ya da çıktıktan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

SINAV ÖNCESİ ADAYLARIN KAFASINI KARIŞTIRAN KONULAR

Sınav öncesi zihni rahatlatmak için neler yapılabilir?

Sağlıklı beslenme, dinlenme ve uyku düzeni, zinde bir bedenin ve beynin en vazgeçilmez unsurları. Özellikle sınavdan önceki günlerde kapalı mekanlardan uzak durarak açık havada yapılacak yorucu olmayan yürüyüşler iyi fikir olabilir. Kendinizi en mutlu hissettiğiniz yerlere de gidebilirsiniz. Evlerde de tamamen sınav odaklı bir gündemden uzak durmakta yarar var. Elbette konu konuyu açar ve sınav konuşulabilir ama sürekli bu gündemle öğrencinin zihninde "olağanüstü bir durum var" duygusunu yaratmamak gerekir.

YGS puanımın hesaplanması için bir testi çözmüş olmam yeterli mi?

Hayır. YGS puanınızın hesaplanması için en az iki testten soru cevaplamış olmanız gerekiyor. Örneğin, matematik testinden 2, Türkçe'den 3 soru yaparsanız puanınız hesaplanır ama tek testin bütün sorularını cevaplasanız ve hepsi doğru bile olsa puanınız hesaplanmaz.

Din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını kimler cevaplamak zorunda?

Din kültürü dersini lisede zorunlu olarak alan bütün öğrenciler YGS'de bu soruları cevaplamak zorunda. Din dersinden muaf olanlar ise ilave felsefe sorularını cevaplayacak.

ZOR SORUYLA ZAMAN KAYBETMEYİN

Uzmanlardan soru çözerken işinize yarayacak ipuçları şöyle:

- Sınava gireceğiniz okulu önceden mutlaka görün.

- Alıştığınız sınav taktiklerini ve zaman planını uygulayın. Bunların dışında farklı tarz denemeyin. Sınava kendinizi güçlü hissettiğiniz testten başlamanız kaygınızı azaltır.

- Çözmeye başlamadan önce o bölümü hızla gözden geçirin.

- Her testte önce size kolay gelen soruları cevaplayın. Daha sonra turlama tekniğiyle başa dönüp diğer sorulara geçin. Yanıtlayamadığınız sorularla gereğinden fazla uğraşmayın. Bir testteki kolay sorunun da zor sorunun da aynı puan değerinde olduğunu unutmayın. Zamanınız kalırsa geriye dönüp çözemediğiniz sorulara tekrar bakarsınız.

YÜZDE 30'LUK KISMI 'ZOR'

- Soruların yüzde 10'u çok zor, yüzde 20'si zor, yüzde 10'u çok kolay, yüzde 20'si kolay ve yüzde 40'ı da normal düzeyde çıkar. Yüzde 10 çok zor ve yüzde 20 zor soruları çıkardığımızda geriye yüzde 70 kalıyor. Yani 40 soruluk bir testte 28 soru normal, kolay ve çok kolay.

- Soru kökünü dikkatlice okuyun. Soruyu doğru çözmek için ne sorulduğunu iyi anlamalısınız. Bazen soruyu tam okumadan cevap vermeniz, rahatlıkla çözebileceğiniz bir soruyu yanlış yapmanıza neden olabilir.

- Soru kökü "olamaz", "değildir" gibi olumsuz ifadeler içerebilir. Zihin kendisini önce olumluya şartladığı için olumsuzluğu fark edemeyebilirsiniz. Bunun için soru kökünün altını çizerek veya soru kökünü daire içine alarak okuyun.

- Altı çizili sözcükleri çok dikkatli okuyun. Gerekirse onları heceleyin. Sayısal sorularda toplama-çıkarma-çarpma-bölme gibi işlemleri kağıt üzerinde yapın.

- Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğünü unutmayın ve rastgele işaretlemeyin.

- Kodlama yaparken soru numarasına bakın. Cevapları sayfa sayfa 5'erli gruplar halinde soru numaralarını kontrol ederek kodlamanız hem zaman kaybınızı ve kodlama hatası yapmanızı önler hem de size minik dinlenme aralıkları sağlar. Tüm cevapları birden kodlamayın.

- Süreyi son saniyeye kadar kullanın. Sınavı bitirdiğinizde kalan zamanı kontroller için ayırın.

YGS PUANLARI NEREDE KULLANILACAK?

- 4 yıllık lisans programlarının bazılarına girişte,

- 4 yıllık tüm açıköğretim programlarında,

- Astsubay meslek yüksekokulları ve polis meslek yüksekokuluna girişte,

- Özel yetenekle öğrenci alan programlara başvuruda,

- 2 yıllık ön lisans programlarına girişte.

ÇIKIŞTA RAHAT BİR NEFES ALIP LYS'YE ODAKLANIN

Sınav sona erdiğinde, kullandığınız cevap kağıdını ve soru kitapçığını salondaki görevlilere teslim edin. Sıra üzerinde bırakmayın. Sınava giriş belgesi ise başlangıçta görevliler tarafından toplanacak. Sınava giriş belgesinin, soru kitapçığı ve cevap kağıdının salon görevlilerine eksiksiz olarak teslim edilmesinin, sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Bütün belgeleri görevlilere teslim ettiğinizden emin olun. Salondan çıktığınızda artık YGS'nin bittiğini düşünerek rahat bir nefes alın ve LYS'lere odaklanın.

HANGİ TESTTEN KAÇ SORU GELECEK?

TÜRKÇE: Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular (40)

SOSYAL BİLİMLER: Temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular olacak. Tarih (15), Coğrafya (12), Felsefe (8), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya Felsefe soruları (5). (Din kültürü dersinden muaf olan azınlık okulu öğrencilerine ayrıca 5 Felsefe sorusu yöneltilecek)

TEMEL MATEMATİK: Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular (40)

FEN BİLİMLERİ: Fen bilimlerindeki temel kavramlarla düşünmeye dayalı sorular. Fizik (14),Kimya (13), Biyoloji (13).

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR