BIST 10.030
DOLAR 34,12
EURO 38,16
ALTIN 2.916,08
GÜNCEL

Yiyeceklerin helal olduğunu nasıl anlarız?

Gıdaların nasıl helal olduğunu nasıl anlarız? Haram ve helal gıda arasındaki farklar neler?

Yiyeceklerin helal olduğunu nasıl anlarız?

Müslümanlar için değişmez ve en önemli gündemlerden biri tüketilecek gıdaların hiç kuşkusuz "helal" olması... Gıdaların nasıl helal olduğunu nasıl anlarız? Haram ve helal gıda arasındaki farklar neler? İşte Fatma Hazan Türkkol kaleminden helal ve haram gıdalar...

Yiyeceklerin helal olduğunu nasıl anlarız?

Pek çok inanma biçiminin var olduğu dünyada Müslümanlar için değişmez gündemlerden biri tüketilecek gıda maddelerinin helal olması… Hangi gıdayı tüketebiliriz? Veya daha doğru bir ifadeyle hangi gıda maddelerinden uzak kalmalıyız? Kur'an-ı Kerim bu konuda sınırları en anlaşılır şekilde çizerek haram olan gıdaları saymış, bunun dışında kalanları helal kabul etmiştir. Bu aynı zamanda yasaklanmış gıdaların daha az olduğu anlamına geliyor. Helal olan gıdalar “temiz", yasaklananlar ise “pis" sıfatıyla belirten Rabbimiz Araf suresi 157. ayette, “Onlara temiz şeyleri helal kılar, pis şeyleri de haram kılar" buyuruyor.

Yiyeceklerin helal olduğunu nasıl anlarız?

HARAM GIDALAR ÇERÇEVESİ Kuran'ı Kerim'de helal olan gıdaların isimleri tek tek sayılmaz. Bunun yerine yasaklananlardan bahsedilerek Peygamberimizin hayatına bakmamız istenir. Haşr suresi 7. Ayette, “Peygamber onlara iyiliği emreder, onları kötülükten men eder, onlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar" buyruluyor. Haram yani yasaklanmış olan gıda maddeleri ise ayrıntılı bir şekilde ayetlerde yer alır.

Yiyeceklerin helal olduğunu nasıl anlarız?

Maide suresi 3. ayette, “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunların hepsi doğru yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâm'ı beğendim. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Çünkü Allah bağışlayan, merhamet edendir" diyerek o çok merak ettiğimiz çerçeveyi hiçbir boşluk kalmayacak şekilde kuruyor.