YÖK, fen-edebiyat fakültelerini masaya yatırıyor
Fen Edebiyat Fakültelerinin mevcut durumu, bu fakültelerin mezunlarının geleceği ve öğretmenlikle ilgili temel sorunlar Bülent Ecevit Üniversitesinin ev sahipliğinde masaya yatırılacak.
Çalıştay YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve YÖK yürütme kurulu üyeleri ile 124 Üniversitenin rektör ve dekan düzeyinde katılımıyla gerçekleşecek.
Zonguldak'ta düzenlenecek ve 3 gün sürecek olan 8. Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimi Fakülteleri Dekanlar Toplantısı'nda (FEFKON), Fen Edebiyat Fakültelerinin geleceği ve temel sorunları tartışılacak. Bülent Ecevit Üniversitesi önderliğinde 7-9 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK Yönetim Kurulu üyesi ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr Mustafa İsen, YÖK Yönetim Kurulu üyeleri, Prof. Dr. Durmuş Günay, Prof. Dr. Tufan Bozpınar, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Prof. Dr. Sait Bilgiz, Prof. Dr. H.Beril Dedeoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bartın üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan'ın yanı sıra, ülke genelindeki üniversitelerde görevli 120 Fakülte dekanı katılacak.
8. FEFKON Çalıştayında oluşturulacak 7 ayrı masada gündemdeki konular görüşülecek. Oluşturulan ilk masada, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya fakültelerininin (FEF), ülke yükseköğretim sistemindeki temel bilim alan eğitimi ile araştırma ve geliştirme (AR-GE) açısından önemi, mevcut durumu ve geleceğe yönelik özendirilmesi konusu görüşülecek. İkinci masada ise FEF'lerin öğretim elemanı kadroları ve özlük haklarında eğitim-öğretim kalitesinde, araştırma ve teknolojik alt yapısında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri gündeme gelecek. Üçüncü masada ise FEF'lerin muhtemel yeniden yapılandırılması sürecindeki Fen ve Edebiyat fakültesi ayrılması, yeni açılan İnsan ve Toplum Bilimleri, İnsan ve Doğa Bilimleri gibi diğer benzer fakülteler ile ilişkilendirilmesi, mevcut örgün ve ikinci öğretim programlarının durumları, bölüm açma kriterleri ile bölümlerdeki kontenjan fazlalığının yeniden değerlendirilmesi, idari mali durum ve mevzuata ait yaklaşımlar konuları masaya yatırılacak. Dördüncü ve beşinci masalarda, FEF'lerin yeniden tercih edilir fakülteler olmalarında mezun istihdamı açısından meslek tanımlarının önemi; FEF'lerde uygulanmaya başlanan Bologna sürecinin işlerliğinin ölçülüp, değerlendirilmesi; FEF'lerin öğretim programlarında FEDEK akreditasyonunun önemi, FEDEK kurullarının ve görevlerinin değerlendirilmesi konuları görüşülecek.
Altıncı ve yedinci masalarda ise FEF'lerin temel misyonunun korunması; öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarına öğretmenlik mesleğinin temel alan bilgisinin öğretilmesinde destek verilmesi ve mezunlarına öğretmenlik hakkının verilmesi; FEF'lerin bünyesindeki sosyal bilimler alanlarında araştırma ve istihdama yönelik yeni açılımların belirlenmesi konuları masaya yatırılacak.
Çalıştay ile ilgili bilgi veren Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, "Çalıştayda Fen Edebiyat fakültelerinin sorunları tartışılacak. Fen Edebiyat fakülteleri ile Eğitim fakültelerinin öğretmenlikle ilgili temel problemleri, Zonguldak'ta Üniversitemizin organizasyonunu ve ev sahipliğini üstlendiği 8. FEFKON Çalıştayı'nda masaya yatırılacak. Fen Edebiyat fakültelerinin temel bilimler alanlarında kontenjanla ilgili sorunları ve sosyal bilimler alanlarında mezunların durumları tartışılarak Türkiye'nin temel bilimleri ile ilgili genel stratejileri görüşülecek." dedi.
Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Toplantısı olarak da bilinen çalıştayın ülke ve bölge için büyük önem taşıdığını anlatan Rektör Özer sözlerini, "Burada hem Fen Edebiyat fakültelerinin sorunları tartışılacak hem Fen Edebiyat fakülteleri ile Eğitim fakültelerinin öğretmenlikle ilgili temel problemleri görüşülerek geleceğe dönük bir strateji oluşturulmaya çalışılacak. Ülke çapında ilgili fakültelerin matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerinde öğrencilerin tercihlerinde genel problemler yaşanıyor. Mezunların öğretmen olabilmeleriyle ilgili de problemler söz konusu. Tüm bu sıkıntılar hem Fen Edebiyat fakülteleri bağlamında hem de Eğitim ve Fen Edebiyat fakültelerinin karşılıklı ilişkileri bağlamında ele alınacak. Üniversitemiz ve şehrimiz ülkemizin yükseköğretiminin temel bilimleriyle ilgili çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yaptığımız için kendimizi çok mutlu hissediyoruz." şeklinde sürdürdü.
Zonguldak ve Bülent Ecevit Üniversitesi için çok önemli bir haftanın kendilerini beklediğini belirten Özer, şöyle devam etti:
"Bu toplantı Üniversitemiz ve ülkemiz için çok önemli çünkü tüm Fen Edebiyat fakülteleri temsilcilerinin ve YÖK üyelerinin de katılımıyla hayati önemde bir toplantıyı icra edeceği. Üniversitelerimizden Fen Edebiyat fakültelerine kafa yoran, o konuda çalışmaları olan üniversitelerden katılım bekliyoruz. YÖK de başkan ve üyeler düzeyinde aktif olarak bu toplantıda bulunacak. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve YÖK üyemiz Sayın Prof. Dr. Mustafa İsen'in, Fen Edebiyat fakültelerinin sorunlarıyla ilgili gerçekten büyük emekleri var. Kendileri toplantıya katılmayı arzu ettiklerini beyan ederek, 8. FEFKON Çalıştayının önemini gösterdiler."
Fen Edebiyat Fakültelerinin problemlerine bir kez daha vurgu yapan Özer, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Fen Edebiyat fakültelerinin bir günlük değil, yıllara sığacak bir şekilde yaşanan ve son zamanlarda kronik bir hal alan fen bölümlerinin tercih edilebilirliğiyle ilgili problemleri var. Bu üniversitelerin sadece kontenjan meselesi değil, bu aynı zamanda ülkenin temel bilimleriyle ilgili, geleceğinin nereye gittiğiyle ilgili de çok önemli bir problemdir. Buna acil bir çözüm bulunması gerekiyor. Çünkü öğrenciler öğretmenlik kaygılarından dolayı Fen fakülteleri yerine Eğitim fakültelerine kaymaya başladılar. Bu Fen bölümlerine olan akışı azalttı. Bu durum, söz konusu probleme karşı gerçekleştirilebilir bir çözümle hızlı müdahale edilmesi gereken bir sorun alanı olarak Yükseköğretimin gündemini meşgul ediyor. Bu sürecin tüm paydaşlarının, rektörlerin, dekanların, öğretim üyelerinin, YÖK'ün aktif kadrosunun katılımıyla bu sorunlar Zonguldak'ta masaya yatırılacak. Acil ne gibi çözüm önerileri gerçekleştirilebilir, nasıl uygulanabilir stratejileri belirlenebilir soruları Çalıştayın ana gündem maddesi olacak. Bu toplantıyı önemsiyoruz. Üniversitemize yakışır bir şekilde bu toplantıya ev sahipliği yapmak için tüm arkadaşlarımızla birlikte büyük emek sarf ediyoruz. 8. FEFKON Çalıştayının ülkemiz ve yükseköğretim sistemimiz için güzel sonuçlar doğurmasını umuyoruz."