YÖK'te reform için anayasa değişikliği lazım!
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversitelerde reformun gereklilik olduğunu fakat bunun için anayasal değişikliğin şart olduğunu açıkladı.
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK'ün anayasal bir kurum olduğunu anımsatarak, "Dolayısıyla burada yapılacak düzenleme anayasa değişikliği gerektiriyor. Ne yazık ki bugüne kadar sürdürülen anayasa çalışmaları bir mutabakatla sonuçlanmadı. İnşallah 2015 Haziran seçimlerinde milletimiz bu mutabakatı kendisi sağlayacak ve anayasa değişikliği için gerekli siyasi iradeyi 2015 seçimlerinde oluşturacak" dedi.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin 2014-2015 akademik yılı açılış programına katılan Avcı, kendisi için hazırlanan konuşma metninden değil, not ettiği kağıt üzerinden konuşmasını yapacağını söyledi.
Üniversiteye gelişinde kendisini karşılayan kulüp üyelerine teşekkür eden Avcı, üniversite hayatında kulüplerin olumlu etkileri olduğunu ifade etti.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi gibi bir mekanda, çok güzel bir ortamda öğrenci kulüplerinin, hocaların pek çok başarıya imza atacağına inandığını dile getiren Avcı, üç dil öğrenmenin önemine değindi.
Cep telefonuna kaydettiği Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Üç Dil" şiirinden, "En azından üç dil/ Çünkü sen ne tarih, ne coğrafya ne şu, ne busun/ Oğlum Mernus / Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun" bölümünü okuyan Avcı, "Çok şükür otobüsü de kaçırmadığımızı, hem tarih hem coğrafya olduğumuzu artık hepimiz biliyoruz. Ama yine de en azından üç dil" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, üniversite reformlarına ilişkin de 1980'lerin şartlarında 27 üniversiteye göre biçimlendirilmiş yükseköğrenim düzeninin artık yürümediğini, bunun tıkandığını kabul ettiklerini söyledi.
YÖK'ün de bunu kabul ettiğini aktaran Avcı, şöyle konuştu:
"YÖK, anayasal bir kurum. Dolayısıyla burada yapılacak düzenleme anayasa değişikliği gerektiriyor. Ne yazık ki bugüne kadar sürdürülen anayasa çalışmaları bir mutabakatla sonuçlanmadı. İnşallah 2015 Haziran seçimlerinde milletimiz bu mutabakatı kendisi sağlayacak ve anayasa değişikliği için gerekli siyasi iradeyi 2015 seçimlerinde oluşturacak. O zamana kadar yapılacak hiç mi bir şey yok? Hayır var. Anayasal değişikliği gerektirmeyen yasal düzeyde yapılabilecek bazı düzenlemeler de var. Onlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İnşallah meclisin bu yeni döneminde onların da bir kısmını, hiç olmazsa geçici bir süre rahatlık için de olsa çıkarmaya çalışacağız. Ama asıl çözüm anayasa değişikliği gerektiriyor."
Bakan Avcı, devlet üniversitelerinin akademik hayata başlama ve bunu sürdürme koşullarının da ciddi manada iyileştirilmiş olacağını sözlerine ekledi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut da üniversitenin bu yıl ilk mezunlarını vereceğini belirterek, bir üniversiteyi üniversite yapanın öncelikle yetiştirdiği öğrenci olduğunu söyledi.
Bir öğrencinin üniversite eğitimini verimli şekilde tamamlaması için sundukları imkanlardan en önemlisini, her öğrencinin 3 dil öğrenerek mezun olması şeklinde açıklayan Bulut, "Küreselleşen dünyada yer edinmek isteyenlerin öğrenmesi elzem olan İngilizce, coğrafyamızın önemli dillerinden Arapça ve medeniyetimizi daha iyi tanımamız ve anlamamıza katkıda bulunacak Osmanlı Türkçesi'ne özel bir önem veriyoruz. Ülkemizdeki üniversitelerden her sene binlerce mezun hayata atılıyor. Sizlerin üç dil öğrenerek mezun olmanız, Zaim gençler olarak bir adım önde hayata atılmanız anlamına gelecektir" diye konuştu.