Yurtdışına gönderilen memur ve öğrencilerin hakları
Kamu kurumlarınca yurt dışına bilgi, eğitim, öğrenim ve görgü amacıyla gönderilen memur ve öğrencilerin yurt dışında geçen sürelerine ilişkin atama, öğrenim intibakı gibi özlük hakları hakları bulunuyor.
Kamu kurumlarınca yurt dışına bilgi, eğitim, öğrenim ve görgü amacıyla gönderilen memur ve öğrencilerin yurt dışında geçen sürelerine ilişkin atama, öğrenim intibakı gibi özlük hakları hakları bulunuyor.
Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere
a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere
b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,
İKİ YILA KADAR AYRILMA SÜRESİ
İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebiliyor ve gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabiliyor. Kadrolu olan memurlar kadrolarında bırakılırken kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin yasal kesintilerinden sonra kalan net tutarının yüzde 60'ını Kurumlarından alırlar.
(Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler bu haktan yoksundur)
YOLLUK DA VAR
Sayıştay Genel Kurulunun 10.10.1985 tarihli ve 4512/1 sayılı kararıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 78, değişik 79 ve 218’inci maddeleri uyarınca meslekleri ile ilgili hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak, staj veya lisansüstü öğrenim yapmak üzere yurt dışına gönderilen ve kendilerine aynı zamanda usulüne uygun şekilde araştırma ve inceleme görevi de verilen denetim elemanlarına;
1) Geçici görevin ifa edildiği süre zarfında, sadece yurt dışı geçici görev gündeliği ödenmesi,
2) Geçici görevin bitiminden sonra ise, transfer edilecek aylık veya burs miktarı ile özel olarak sağlanan burs tutarının, gidilen ülkede sürekli görevle bulunan ve 9’uncu derecenin 1’inci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurt dışı aylığının yarısına tamamlanması gerekiyor.
Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenlerin bu süreleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
YURTDIŞINA GÖNDERİLEN MEMUR ADAYI ÖĞRENCİLER
Bundan başka, kamu kurumları daha sonra bünyelerinde çalıştırmak üzere yurt dışına lisans-lisansüstü öğrenim amacıyla öğrenci gönderebiliyor. Gönderilecek öğrencilerin seçimi yazılı ve sözlü sınavla belirleniyor. Yazılı sınav Millî Eğitim Bakanlığınca veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılabiliyor. Millî Eğitim Bakanlığınca, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yazılı sınav yerine kullanılabiliyor.
Bu öğrencilerin öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra mecburi hizmetlerini ifa etmek üzere, adlarına gönderildikleri kurumların ilgili kadrolarına atanmaları gerekmekte olup, bir kutum tarafından gönderilerek yurt dışında yüksek lisans öğrenimini tamamlayıp yurda dönenlerin hangi hizmet ihtiyacı çerçevesinde gönderilmiş ise, o hizmetle ilgili kadrolara atanmalarının gerçekleştirilmesi gerekiyor.
YURTDIŞI ÖĞRENİM İNTİBAKI
Yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin memuriyetten sayılmak suretiyle kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrenimleri için belirlenen öğrenim süreleri ile bu sürelerin uzatılmasına imkân tanıyan düzenleme çerçevesinde geçirilen sürelerin de dikkate alınması gerekiyor.
Bu süreler;
Resmî burslu öğrencilerin normal öğrenim süreleri lisans öğrenimi için programlarında gösterilen süreler kadar, lisansüstü eğitim için ise öğrenim görülen ülkelerin eğitim süreleri dikkate alınarak yüksek lisans öğrenimi için en fazla iki yıl, doktora öğrenimi için en fazla dört yıl olarak belirleniyor.
Resmî burslu öğrencilerin öğrenim süreleri eğitim durumuna bağlı geçerli bir özre dayalı olmak ve uzatılma talebi istenen öğrenim döneminin başlamasından en az iki ay öncesinde başvurmak kaydıyla en fazla:
a) Dil öğreniminde altı aya kadar burslu
b) Lisans öğreniminde bir yıla kadar burslu, bir yıla kadar burssuz
c) Yüksek lisans öğreniminde altı aya kadar burslu, altı aya kadar burssuz,
ç) Doktora öğreniminde bir yıla kadar burslu, bir yıla kadar burssuz statüde yurt dışı temsilcilikleri tarafından Bakanlığa ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa bilgi verilmek kaydıyla uzatılması mümkün bulunuyor.
Ancak lisansüstü öğrenim kapsamında bulunmayan esas öğrenim öncesi görülen dil öğrenimi ile öğrenim sonrasında yapılan staja ilişkin sürelerin dikkate alınmaması gerekiyor.
1416 SAYILI KANUN UYARINCA YUTDIŞINDA GEÇEN SÜRELERİN İNTİBAKI
1416 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre, aynı Kanun uyarınca mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenler öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönerek adlarına gönderildikleri kurumlarındaki görevlerine atananların, yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılıyor. Bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilmesi ve 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen sözleşmeli çalışma sürelerinin hesabında da dikkate alınması gerekiyor.
Bu kişilerin yurtdışında geçen lisansüstü eğitim sürelerinin, fiili hizmet süresi olarak sayılması için borçlandırılması gerekiyor.
Bahse konu haktan, yurt dışına eğitim amacıyla gönderilenlerden öğrenimlerini tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmeye başlayanlar (Bu yükümlülüklerini bitirenler dâhil) ile hâlen yurt dışında eğitimlerine devam edenlerin de faydalanması mümkün bulunuyor.
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.