BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

Yurtdışında çalışanlar emeklilik için primini kendi mi ödeyecek?

Türkiye'nin yurtdışında milyonlarca vatanadaşı bulunuyor. Yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaş ise kendi ülkelerinden nasıl emekli olabileceklerinin cevabını arıyor.

MEMURLAR - Türkiye ile anlaşması olmayan bir ülkede çalışanlar, primlerini kendileri yatırmalı. Primler ödenmediğinde dönüşte emekli maaşı da alınamıyor. 2010 yılı itibarıyla 1 milyon 400 bin vatandaşımız yurtdışında çalışıyor. Toplamda ise 3 milyon 765 bin vatandaşımız hayatlarını yurtdışında sürdürüyor. Bu kişiler için artık Almanya 'acı vatan' değil, ekmeklerini kazandıkları ülke. Yani önemli bir kesim hayatlarını artık yurtdışında sürdürmeye kararlı.

25 ÜLKEYLE SÖZLEŞME İMZALANDI

Türkiye’den yurtdışına gönderilen işçilerin gönderildiği ülkelere göre sigorta işlemleri farklılaşıyor. Ülkemiz ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelere gönderilen işçiler için bu sözleşmedeki hükümler uygulanıyor. Ülkemizin şu an itibarıyla sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülke sayısı 25. 4 ülkeyle imzalanmış sözleşmelerin ise yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ÇOCUKLARINA SAĞLIK HAKKI

Bu ülkeler dışında bir ülkeye gönderilen işçilerimiz için ise işverenlerin kısa vadeli sigorta kolları primlerini ve genel sağlık sigortası primlerini Türkiye’de SGK’ya yatırmaları gerekiyor. Yani bu kişilerin hasta olması, iş kazası yaşamaları, analık sigortasından yararlanmaları Türk mevzuatına göre değerlendiriliyor. Bu şekilde babası Lübnan’da çalışan bir çocuğun da sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün oluyor.

İŞVERENLER PRİMLERİ YATIRMIYOR

Ülkemiz ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan bir ülkede çalışan kişilerin hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı korunmasında herhangi bir sorun yok. Ancak bu kişilerin uzun vadeli sigorta kollarına primleri işverenler tarafından ödenmiyor. Dolayısıyla bu işçilerimiz, malul kalmaları durumunda, ölmeleri halinde ve emekliliğe hak kazanmaları durumunda hem kendilerine, hem geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için primlerinin kendileri tarafından ödenmesi gerekiyor. 2 SORU 2 CEVAP Ne kadar prim o kadar maaş Soru: Eşim yaklaşık iki yıldır Güney Afrika’da çalışıyor. Eğer çalıştığı süre içerisinde isteğe bağlı sigortalı olmak isterse toplam ne kadar prim ödemesi yapması gerekecek? (Ayşenur Sağlam) Cevap: Eşiniz isteğe bağlı sigorta primini belirleyeceği prime esas kazanç üzerinden ödeyecek. Belirlenen prime esas kazancın yüzde 20’si tutarında prim ödeyerek emeklilik için bu süreleri hesabına ekletmiş olacak. Ne kadar yüksek prime esas kazanç belirlerse ileride alacağı emekli maaşı o kadar yüksek olur. 2014 yılının ilk altı ayı için ödeyebileceği en düşük prim miktarı 214,2 TL’dir. 2 bin TL'lik prim borcu çıkacak Soru: 1977 doğumluyum. Anne ve babamla birlikte yaşıyorum, bekârım. 15.01.2013'te işten çıkarıldım ve 10 ay işsizlik ödeneğinden faydalandım. Gelir testi yaptırsam ortalama cezam ne kadar olur? Af kanunundan faydalanabilir miyim? (Pamir Özanak) Cevap: Teste girmediğiniz için işsizlik parası aldığınız son günden itibaren adınıza en yüksek düzeyden borç birikmiştir. 2.000 TL prim borcu çıkacaktır. Torba yasada borca ilişkin gecikme zamlarının ve faizinin silinmesi yönünde düzenleme var. Bunu bekleyerek, borcun ilk taksitini ödeyip sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR